У Павлоград приїхали близько 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Наша редакція охоче ділиться досвідом, який ми накопичили, висвітлюючи тематику «Нові сусіди — житло для ВПО», бо дуже хочемо, щоб наші здобутки допомогли якомога більшій кількості тих, кого війни вигнала з рідної оселі.

Місто Павлоград знаходиться в Дніпропетровській області, відстань від нас до зони бойових дій складає приблизно 150 км. З початку повномасштабної війни у Павлоград приїхали понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Тож основною метою для себе ми обрали допомогу усім, хто до нас прибув, у вирішенні проблеми із житлом: пошук соціального житла, юридичні консультації. Оскільки сьогодні ВПО багато у всіх населених пунктах, а проблема з житлом, напевно, одна з найважчих, ми б хотіли, щоб наш досвід допоміг якомога більшій кількості тих, кого війни вигнала з рідної оселі.

Що саме ми зробили

Не буду займати багато часу на опис того, що багато хто з колег знає і без нас. Просто зауважу, що ми робили все те, що може і має робити редакція, занурюючись в певну тематику. Так, ми організовували зустрічі і круглі столи, писали запити, листи-звернення, проводили презентацію проєкту громадським активістам, зв’язувалися з міським головою, народним депутатом і т.п. За 4 місяці проєкту нами написано 21 потужний журналістський матеріал, відзнято більше 10 відео. А ще ми залучили юриста, котрий надавав консультації ВПО, які дуже цього потребують сьогодні.
Щоб вся інформація за цією темою була подана зручно для наших читачів, щоб її було легко знайти в потрібний момент, ми створили новий розділ на своєму веб-сайті «Нові сусіди — житло для ВПО». Під такими ж маркерами подавали і інформацію в соцмережах.

Спеціальна рубрика на сайті та в соцмережах, зустрічі і круглі столи, запити і звернення, презентації та інтерв’ю, 21 потужний журналістський матеріал та понад 10 відео – це неповний перелік того, що ми зробили.

Інтерв’ю, до речі, виявилися дуже ефективними. Так, обговорюючи проблему нестачі житла для ВПО з міським головою Павлограда Анатолієм Вершиною та з депутатом Верховної ради по виборчому округу №36 (Західний Донбас) Романом Каптєловим, журналісти отримали запевнення від обох політиків, що цей напрям роботи буде для них пріоритетним.
Зокрема, Роман Каптєлов пообіцяв зайнятися проблемою занедбаних будівель, які знаходяться на території м. Павлоград, але належать міністерствам/відомствам. За словами народного депутата, Верховна Рада створила Фонд відновлення України й спеціальний закон, який регламентує, як використовувати кошти з цього фонду. Зокрема, гроші можуть бути спрямовані на інфраструктуру, а також відновлення/будівництво житла для ВПО. Павлоград подав в систему 5 проєктів, здобули перемогу 2 проєкти, в т.ч. гуртожиток. У подальшому ця робота буде продовжена.

У Павлограді працюють над реконструкцією гуртожитку

А міський голова Павлограда Анатолій Вершина заявив, що дав доручення відділу із земельних питань підібрати земельні ділянки для будівництва таунхаусів — комплексів малоповерхових комфортабельних будинків для ВПО. Для будівництва планують залучати грантові кошти.

Наша результативність: що вдалося?

У цьому питанні можна виділити кілька аспектів. По-перше, матеріали розділу «Нові сусіди — житло для ВПО» на сайті та у соцмережах подивилися близько 400 тис. користувачів. Серед них були і ті, хто шукав цю інформацію в інтернеті (консультація юриста, корисна інформація про соціальні житло, плани міста у вирішення питання житла для ВПО та ін.).

Друга сторона — це допомога конкретним людям. Так, 10 внутрішньо переміщених осіб отримали юридичні консультації. Три з них — очно, а двом людям юрист допоміг скласти заяви — до КП «Павлограджитлосервіс» (адміністрації модульного містечка для ВПО) та до відділу з реєстрації та обліку громадян виконкому Павлоградської міськради. У першому випадку заява допомогла жінці-ВПО відновити своє право на житло, в іншому — право на приватизацію квартири. Також усі питання ВПО та відповіді на них були розміщені на сайті Павлоград.dp.ua, що дозволило більш ніж 20 тис. користувачів інтернету отримати відповіді на поширені юридичні питання/колізії.

Але це не всі наші результати. Так, хочемо додати, що завдяки публікаціям та іншим активностям в рамках проєкту:

♦ Розпочалася і йде під пильною увагою громадськості реконструкція гуртожитку на вул. Промислова на більш ніж 60 квартир для ВПО.

♦ Під час звіту міського голови м. Павлоград заявлено про пошук вільних земельних ділянок і побудову житла для ВПО у вигляді таунхаусів — комплексів малоповерхових комфортабельних будинків.

Розпочато розроблення Дорожньої карти для ОСББ про повідомлення про занедбані квартири, відумерлу спадщину. За даними відділу з реєстрації та обліку громадян виконкому Павлоградської міськради, у період з жовтня 2023-го по січень 2024 року виявлено 6 занедбаних квартир комунальної власності та 2 квартири відумерлої спадщини. Після позитивного рішення суду квартири включаються до Фонду житла для тимчасового проживання ВПО або виділяються на чергу громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Реконструкція гуртожитку, старт пошуку вільних земельних ділянок та відумерлої спадщини, побудова житла для ВПО, а також 10 вирішених проблем людей і понад 400 тис охоплених інформацією осіб – це неповний перелік наших результатів

В деяких аспектах результати виявилися навіть вищими, ніж ми очікували – наприклад, це будівництво гуртожитка, поява у керівництва міста планів щодо пошуку земельних ділянок для котеджних будиночків для ВПО. Ми висвітлили можливість для міста подавати заявки у Фонд відновлення України. З цього фонду у 2024 році профінансують ремонт гуртожитку для ВПО на вул. Промислова. Надалі, вважає депутат Роман Каптєлов, про що він розповів в інтерв’ю нашому виданню, треба продовжувати практику — шукати занедбані будівлі, які можливо відремонтувати під житло, і подавати їх на державну програму з відновлення.

Занедбаний дитячий садок

Є, звісно, і те, що нам не вдалося в повній мірі. А, можливо, ми просто запланували більше, аніж було реальним досягнути. Наприклад, запити від імені Громадської ради м. Павлоград, до якої входять представники 41 громадської організації, до міністерств і відомств не дали швидкого вирішення проблеми. Так, запити були подані до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України і профільного комітету, Міністерства освіти України і Міністерства аграрної політики України щодо певних об’єктів (недобудов, пусток), які знаходяться на території Павлоградської міської громади, але належать ВР або міністерствам. Відповіді отримані, але вони досить «розмиті», треба далі листуватися вже з іншими відомствами, підприємствами, або ж проблема є у законодавстві України і треба законотворча ініціатива.

Хоча і безрезультатною ця робота не була, адже тепер намічені шляхи вирішення. Наприклад, щодо профілювання будівель зачинених дитячих садків, при обробці відповіді на наш запит від департаменту освіти ДніпроОДА, стало зрозуміло, що проблема криється в недосконалому законодавстві, що не дозволяє переводити такі будівлі зі сфери освіти у розряд житлових будівель. Це значить, що треба ініціювати зміни в законодавство. Бо у Павлограді на даний момент є 6 зачинених дитячих садків в різних районах міста. Ці будівлі розвалюються на очах мешканців міста. А могли б слугувати житлом. Проте за законом не можна навіть змінювати цільове призначення землі, на якій вони стоять.

Які результати отримала сама редакція

Хочу спочатку сказати декілька слів про нас, це важливо для розуміння того, що я скажу нижче. Так, наші основні канали донесення інформації до авдиторії – це

♦ вебсайт https://new.павлоград.dp.ua/

♦ Телеграм-канал https://t.me/news_pavlograd

♦ сторінка в Інстаграм https://www.instagram.com/news_pavlograd/

♦ та акаунт у Фейсбук https://www.facebook.com/pavlograd.dp.ua/

Основою є сайт, який акумулює найважливіші міські новини. Також, тут ми публікуємо статті з розділів інтерв’ю, фото- відеорепортаж, минуле, корисно, афіша. Завдяки проєкту додався розділ «Нові сусіди — житло для ВПО». Статистика свідчить, що за останній місяць сайт відвідало 39 тис. користувачів.

З сайту автопостинг новин іде у Фейсбук-сторінку, яка має 15 тис. підписників. До сторінки прив’язана група, яка має 40 тис. підписників, там люди мають змогу обговорювати новини, викладати свої публікації/запитання/оголошення.
Дуже розвинуті телеграм-канал (28 тис. підписників), та Інстаграм (53 тис. підписників). Телеграм – це платформа, де люди отримують новину тут і зараз. Якщо тема їм цікава, вони переходять за покликанням, що є переглядом новини на сайті. В інстаграмі в основному викладаємо фото або відео + новину по місту; а в телеграмі додатково даємо коротко новини України, новини про відключення світла, ракетну небезпеку.

У всіх наших сторінках у соцмережах люди активно коментують наші новини, можуть пропонувати свої новини у дірект і телеграм/бот.

І Телеграм, і Інстаграм є гарними рекламними майданчиками.

Інстаграм сторінка Павлоград.dp.ua

Проєкт дав серйозний поштовх для редакції — читачі побачили, що ми не тільки щоденно висвітлюємо поточні новини (кримінал, «комуналка», соціальна сфера та ін.), але і здатні ґрунтовно розробляти серйозні теми, писати аналітичні матеріали, знімати відео-контент. Ми дуже вдячні проєкту, що зробили такі кроки в розвитку сайту.

А складнощі, з якими ми стикалися під час цієї роботи, виникали лише з кількістю задач, які доводилося вирішувати тут і зараз. Долати їх успішно допомогли розподіл обов’язків, тайм-менеджмент, планування роботи в редакції.

Складнощі, з якими ми стикалися під час роботи над проєктом, виникали лише з кількістю задач, які доводилося вирішувати тут і зараз

За час проєкту значно зросли перегляди на сайті. За останні два місяці виріс такий показник, як тривалість сеансу — це значить, що люди «затримуються на сайті», читають матеріали.

Завдяки участі в тренінгах, організованих УАМБ, ми почали приділяти більше уваги візуалу — провели ребрендинг сайту. Старий логотип був візуально застарілий, студія дизайну розробила нам нове лого, мото, вотермарку, дизайни для постів в Інстаграм.

Також відремонтовано сервер сайту, що дозволяє виданню стабільно працювати — сторінки відкриваються швидко, сервер швидше обробляє запити від читачів.

Закупівля техніки дозволила робити якісні відео для Youtube-каналу. Результати видно по статистиці — за місяць додалося 42 підписника, зросли перегляди і час переглядів відео.

Без цього проекту ми б точно не змогли бути настільки результативними. Адже в рамках своєї поточної роботи просто не мали достатніх ресурсів щоб працювати над аналітичними статтями, організацією робочих груп, презентаціями (не мали окремого журналіста, копірайтера, відеографа). Також доходи редакції не дозволяли провести модернізацію серверу, придбати вартісне обладнання і розробити новий логотип.

Поясню. Сьогодні доходів від Гугл-реклами та реклами у соцмережах нам вистачає на покриття витрат на оплату праці журналістів, менеджера з реклами. В цілому доходи від реклами на сайті знаходяться зараз на рівні 2021 року. Тільки трошки менше дохід у місяці, коли місто обстрілюють ракетами — бізнес гостро реагує і «згортає» рекламні кампанії. Але дохід нестабільний і його б не вистачило на закупівлю техніки, ІТ-послуги чи дизайн-послуги для оновлення логотипу — це вдалося виключно завдяки гранту від «УАМБ», коштам Європейського Союзу.

Чи це було ефективно? Судіть самі. Матеріали

Опитування стосовно розділу «Нові сусіди: житло для ВПО»

переглянули більше 400 тис. користувачів – це сукупна авдиторія рубрики на сайті і в соцмережах (Телеграм, Інстаграм, Фейсбук, Ютюб). А з проведеного нами опитування я в Інстаграм, у якому взяли участь 135 людей, 34% відповіли, що вважають розділ корисним. 42% обрали варіант «важко відповісти».

 

Все це нас дуже мотивує рухатися вперед, навіть дещо змінювати своє тематичне планування. Так, з одного боку ми все ж таки можемо планувати свою діяльність – хоча усього на кілька місяців вперед, адже знаходимося за 150 км від активних бойових дій, і тому дуже важко думати про довгострокову перспективу. А з іншого, ми точно потребуємо талановитих журналістів, можливо, представників громадської журналістики, активістів. Вони б, наприклад, могли висвітлювати новини свого мікрорайону, тому що в місті є багато комунальних, інфраструктурних, екологічних проблем, а ось активних громадян ― замало. Люди коментують новини, лежачи на дивані, дають «цінні вказівки», як і що комусь робити. Проте самі не хочуть брати участь, брати на себе відповідальність і проявляти активність. Також зараз багато злих коментарів, мови ненависті і ворожнечі стосовно один одного.

Сьогодні потрібно впроваджувати мотивуючі проєкти, висвітлювати позитивні приклади бізнесу, досягнень, волонтерства і т.п. Бо дуже багато мови ненависті і ворожнечі стосовно один одного

Тож, можливо, нам треба впроваджувати якісь мотивуючі проєкти, висвітлювати позитивні приклади бізнесу, досягнень, волонтерства і т.п. Проводити з громадою дієві тренінги, конференції, фокус-групи.

Наш предмет гордості

Це, безумовно, подяки від наших ВПО. «Я дуже вдячна за роз’яснення статусу «дитина війни», який маю я і молодша дитина в родині. Також юрист фахово надав роз’яснення моїй мамі про те, чи має вона права на квартиру у Бахмуті, яка була видана її батьку, а точніше, на компенсацію, тому що документів немає, а будинок зруйновано», — каже Софія Деряга, ВПО з Бахмута.

«Адміністрація модульного містечка опечатала кімнату, в якій цивільний чоловік моєї мами дозволив зберігати нам наші речі, користуватися певним майном. Зараз мама в лікарні, а доступ до кімнати мені не надають. Юрист переговорив з управляючою компанією, яка адмініструє містечко, роз’яснив мої права, доступ до кімнати надали. Також він допоміг мені написати відповідну заяву», — коментує Олена Ш. з Краматорська.

«Моє питання стосувалося приватизації квартири з боргами. Відповідь на нього я отримала на сайті Павлоград.dp.ua, у статті з коментарями юриста. Також юрист допоміг мені скласти заяву до відділу з реєстрації та обліку громадян виконкому Павлоградської міськради та пояснив, які кроки робити далі для захисту своїх прав», — зазначила Н., користувачка порталу, ВПО.

Наш читач став довше «затримуватися» на сторінках сайту, читати і в цілому більше матеріалів, і, зокрема, звертати увагу на ґрунтовні аналітичні статті

А ще у нас виросла кількість подій на сайті і тривалість сеансу. Це значить, що читач став довше «затримуватися» на сторінках сайту, читати і в цілому більше матеріалів, і, зокрема, звертати увагу на ґрунтовні аналітичні статті.
Звісно, ми пишаємося і результатами своєї комунікації з органами місцевого самоврядування, представниками громадських організацій. Саме це лежить в основі того, про що сказала вище – що за 4 місяці проєкту нами написаний 21 потужний журналістський матеріал, відзнято більше 10 відео.

Висновки та рекомендації для колег

Почну з того, що перефразую вже сказане. В межах роботи над проєктом ми отримали досвід того, як журналіст може бути не тільки спостерігачем, але і учасником та організатором подій, «двигуном» змін. Оці наші зустрічі і круглі столи, запити, листи-звернення, презентацію громадським активістам, бесіди з міським головою та народним депутатом – все це було сфокусовано на тому, щоб надати допомогу людям, щоб проблема з житлом для ВПО крок за кроком вирішувалася.

Журналіст може і має бути не тільки спостерігачем, але і учасником та організатором подій, «двигуном» змін

Так, проблем багато – з майном, документацією, житлом. Але разом і крок за кроком їх вирішити цілком реально – досвід нашого проекту саме це і показує. Є ще одне, мабуть не менш важливе – це підтримка і віра в те, що проблеми вирішуються, що безнадії немає. Так, в деяких ситуаціях розмова з юристом стала саме такою психологічною підтримкою для людей, а в деяких, як от коли він допомагав складати заяви, конкретною допомогою у вирішенні проблеми.

Тож ми плануємо і надалі співпрацювати з юристом для надання консультацій на сторінках порталу щодо житла. Будемо тримати руку «на пульсі» щодо ситуації з соціальним житлом у Павлограді — ходом реконструкції гуртожитку, пошуком земельних ділянок під житло, пошуком занедбаних квартир/будівель, які можна відремонтувати і перепрофілювати під житло для переселенців. Іншими словами, розділ сайту «Нові сусіди — житло для ВПО» буде і надалі адмініструватися та наповнюватися. Це був цікавий досвід, який ми плануємо масштабувати і на інші сфери міського життя.

Паралельно у Павлограді виростають кілька новобудов, які зводять приватні інвестори

Колегам ми б порадили залучати фахівців — консультантів, юристів, психологів. Все це ми робили в межах нашого проєкту. Не боятися організовувати консультації для людей і потім публікувати на сайті результати. Адже, як показує практика, у читачів є багато схожих питань, відповіді на які вони б з радістю відшукали на сторінках вашого видання. Звертайте увагу на соціальні мережі. Завдяки співпраці з ментором проєкту ми зробили наші сторінки у соціальних мережах більш привабливими, а завдяки навчанню на вебінарах зрозуміли де допускали помилки, і що можна покращити. Тож за час проєкту маємо позитивну динаміку у всіх соцмережах.

Постійно підвищуйте ефективність власної роботи, беріть участь у проектах, та навчайтеся. Бо журналістика є сферою високої конкуренції, яка дуже динамічно розвивається

Ще радимо навчатися будувати роботу з грантодавцями. І водночас – проектному менеджменту. Для цього є різноманітні онлайн-курси, конференції, спілкування з колегами. Головне — писати заявки і подаватися на конкурси. І не опускати руки, якщо заявку не прийняли, адже 100% заявок не можуть бути виграшними. Треба підвищувати якість власної роботи з ідеєю та її оформленням, пошукати інші конкурси і подати свою ідею також і туди. А також не треба забувати про постійне навчання на тренінгах, вебінарах, участь у різноманітних проєктах, адже журналістика — це сфера високої конкуренції, яка дуже динамічно розвивається і змінюється.

АВТОРКА: Волкова Тетяна, редакторка Незалежного порталу Павлоград.dp.ua та Олексій Погорелов, президент УАМБ

Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Української Асоціації Медіа Бізнесу і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, завдяки фінансовій підтримці якого відбувалася реалізація проєкту.


Місто без пусток: місцевий сайт взявся розібратися, як перетворити занедбані будівлі на житло для ВПО