Незалежний портал Павлоград.dp.ua висвітлює новини міста і району. Восени 2023 року ми взялися реалізовувати проєкт, що носить назву «Житло для ВПО: вивчення проблеми і пошук рішень шляхом розвитку мультимедійної платформи — Незалежного порталу Павлоград.dp.ua». І ця назва відображає суть — ми намагалися «лупати цю скалу». А саме — шукати, як занедбані будівлі, пустки, безхазяйні квартири і недобудови можна використати ефективно.

Зараз у Павлограді проживає більше 19 тисяч офіційно зареєстрованих вимушених переселенців. Це, фактично, кожен п’ятий мешканець міста. Переселенці потребують житла. При тому у Павлограді є багато занедбаних будівель, безхазяйного майна, у тому числі квартир.

В рамках проєкту ми надіслали журналістські запити щодо деяких занедбаних будівель, а ще — організували круглий стіл і дискусію. Запросили членів Громадської ради, юристів, представників Ради ВПО м. Павлоград, юридичного відділу, управління комунального господарства і будівництва Павлоградської міської ради, відділу з питань комунальної власності, Управління комунального господарства і будівництва, головного юриста Центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, відділу реєстрації та обліку громадян. Виявили власників будівель і причини, чому вони не реконструюються (це не тільки проблеми коштів, але і «колізії» законодавства). На даній зустрічі запропонуали створити робочу групу, проводити її засідання робочої групи раз на місяць за попереднім узгодженням. Робоча група займатиметься напрацюванням дорожньої карти по виявленню безхазяйних квартир, які в подальшому можуть стати соціальним житлом. Обговорювалися також і необхідні зміни до законодавства. Через Громадську Раду Павлограда направлені звернення у Кабмін, Верховну Раду та міністерства щодо проблемних «пусток» — будівель ДАК «Хліб України», зачинених дитячих садків. Також ми висвітлили можливість для міста подавати заявки у Фонд відновлення України. З цього фонду у 2024 році профінансують ремонт гуртожитку для ВПО на вул. Промислова. Надалі, вважає депутат Роман Каптєлов, про що він розповів і інтерв’ю нашому виданню, треба продовжувати практику — шукати занедбані будівлі, які можливо відремонтувати під житло, і подавати їх на державну програму з відновлення.

Засідання новоутвореної робочої групи з питань житла

«В процесі роботи проєкту та робочої групи Громадської ради ми побачили, що реєстри таких квартир є, і ними займаються. На круглому столі ми обговорили їхній стан. Те, що треба – це наповнення реєстру. На сьогодні ми розробляємо алгоритм дій та хочемо розповсюдити його серед голів правління ОСББ. У нашій громадській організації об’єднано понад 100 ОСББ, і ми можемо інформувати про цей алгоритм», — коментує голова Громадської ради, ГО «Ресурсний центр — епіцентр змін», одна із експертів журналістського проєкту Павлоград.dp.ua Оксана Горова.

Статті для проєкта ми об’єднали рубрикою «Нові сусіди — житло для ВПО», у ній можна ознайомитися з усіма матеріалами.

Також завдяки проєкту розроблений новий логотип сайту — він є сучасним та естетичним. Він вже отримав багато схвальних відгуків від наших читачів.

Під час реалізації проєкту публікації сайту охопили майже 290 тисяч переглядів. За даними Google Analytics, щомісяця сайт відвідує близько 70 тисяч користувачів. За час діяльності проєкту охоплення у Facebook збільшилося на 38,8%, в Instagram на 17,7%. Перегляди матеріалів на сайті виросли на 9,3 %. Середня тривалість переглядів матеріалів сайту виросла на 16,2 %.

Відеозйомка з психологинею Олексадрою Бєлєніннік, яка надалда корисні поради для ВПО

Зазначимо, що проєкт реалізовувався у непрості часи — вся країна бачила, як летіли у Павлоград ворожі ракети і «шахеди». Проте ні редакція сайту, ні громадські активісти, з якими ми працювали, не виїжджали з міста, а намагалися вирішувати проблеми разом і на місцях.

«Проєкт дав серйозний поштовх для редакції — читачі побачили, що ми не тільки щоденно висвітлюємо поточні новини (кримінал, «комуналка», соціальна сфера та ін.), але і здатні ґрунтовно розробляти серйозні теми, писати аналітичні матеріали, знімати відео. Ми дуже вдячні проєкту, що зробили такі кроки в розвитку сайту», — зазначила редакторка Незалежного порталу Павлоград.dp.ua Тетяна Волкова.

На жаль, за короткий термін ми не можемо казати про те, що вдалося ліквідувати занедбані будівлі. Але своїми публікаціями і активностями редакція змогла привернути увагу до проблеми, намітити шляхи вирішення цього дуже складного питання, задіяти головних гравців для адвокації питання перетворення занедбаних будівель на такі, які приноситимуть користь громаді. Створено робочу групу, яка продовжить працювати. Також ми чекаємо на відповіді на наші запити до центральної влади країни, а ще раді будемо висвітлювати, як у місті з’явиться відремонтований гуртожиток для ВПО. Сподіваємося. Що таких проєктів буде більше!

Авторка публікації – Тетяна Волкова, голова редакторка Незалежного порталу Павлоград.dp.ua, м. Павлоград, Дніпропетровська область.

Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Української Асоціації Медіа Бізнесу і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, завдяки фінансовій підтримці якого відбувалася реалізація проєкту.


Як редакція «Слово правди» допомагала ВПО та отримала спраглу авдиторію з кількох сусідніх громад