Раніше, коли найстаріші у нашій редакції починали працювати у журналістиці, це, здебільшого, були паперові видання. Щоб повідомити про певну проблему треба було писати листи – звернення, телефонувати до секретаря, а потім до редактора. Нині відкрилась нова опція – доступності. Редакція отримала безліч інструментів для комунікації з громадою. З розвитком дискусій та круглих столів – змогу вільно спілкуватись з громадськими організаціями, владою, читачами ось безпосередньо на заходах, у режимі тут і зараз. Ми безмежно тішимось цій опції та вирішили використати її для вирішення питання інтеграції ВПО.
Опитування та “круглі столи”, як інструменти розв’язання проблеми

Тема евакуації досить близька нам, бо чого приховувати, менеджерці сайту довелось її пережити самій. Тому є розуміння того, які виклики стоять перед переселенцями, який шлях доводиться пройти від переживання досить стресової події у житті, коли з минулим тебе пов’язують хіба спогади та фото на Google Диску, до усвідомлення корисності громаді, де розбудовується сьогоднішнє. Тому питання інтеграції є на часі й ми вирішили зробити невеликий проєкт, де б допомогли людям зі статусом ВПО.

Під час підготовки проєкту, спілкуючись з ВПО та психологами благодійних організацій ми виявили, що зараз все більше запитів на інтеграцію, пошук роботи, самореалізацію.

Організували тренінг ВІ «Активна громада» разом з Дрогобицьким міським центром соціальних служб
Автор: Дрогобич.Сity

Саме тому вирішили спільно з ВІ “Активна громада” провести зустріч з працевлаштування. Бо на наше переконання, всі проблеми вирішуються лише гуртом. Тож для того, щоб зробити зустріч більш продуктивною ми скористались тією опцією доступності – провели анкетування людей зі статусом ВПО й спитали: що саме заважає працевлаштуватись. І розглядали проблеми, зазначені у відповідях, вже під час круглого столу. За майже 15-річний журналістський стаж можна сказати: такий формат зустрічей, разом з підготовкою-анкетуванням, виявився найрезультативнішим. Хто з колег – зрозуміє: ніяких тобі торигодинних диктофонних записів з яких можна максимум витиснути сторінку тексту. Все оговорили чітко і по суті. Після зустрічі навіть наші співорганізатори подивувались тому, що є можливості, про які вони не чули, хоч живуть у громаді давно. Вже відомо, що декілька людей звернулись з працевлаштуванням, а ще двоє – планують скористатись допомогою у написанні бізнес-плану для грантів. Також під час зустрічей переселенці розповіли про готовність створити раду ВПО, щоб також долучитись і до інтеграції, і до вирішення нагальних питань, і до розвитку громади. Адже пасивність та час грають проти розвитку та прогресу, який дуже важливим буде у післявоєнний час. Варто зауважити, що процес створення ради вже розпочався.

Експертна поміч проти стигматизації: як ми працювали у майстерні неконфліктного спілкування

Також журналістка сайту, як медійниця, періодично стикалась в інфопросторі зі стигматизацією ВПО чи не зовсім коректним зверенням. Для людей, які є у стресі, це досить травматично, адже незнання нової громади, ба більше, незвичних для сходу та півдня традицій й правил, не сприяло інтеграції. а стигматизація не сприяє довірі й відкритості – замкнене коло. Тому скориставшись інструментом круглого столу, разом з медійниками та комунікаційниками, переселенцями напрацювали словник конфліктної комунікації. Так, цього разу нікого не опитували, а самі зібрали коректні та некоректні вислови, які зустрічались у інфополі. Так ми гуртом згенерували інформаційний рекомендаційний продукт, який вже використовується. Ми дійсно хвилювались, що людям зі статусом ВПО буде нудно на нашому заході чи вони відчують дискомфорт. Але завдяки виваженій модерації все відбулось навпаки: загорнувшись у пледи та тримаючи теплий чай, під час неформального спілкування говорили про відмінності та схожість культур різних регіонів, про стереотипи які живуть у наших головах. А після учасники дякували за корисну зустріч.

На зустрічі говорили також про важливість інтеграції
Автор: Дрогобич.City
Про що розповіла наша аудиторія

Також, користуючись опитуваннями, ми загалом спитали у аудиторії, що її бентежить і що б вона хотіла покращити та вирішити. Анкети на Google Формах розтиражували по різних групах ат каналах. Пункти в анкетах розділили теми за сферами: медицина, освіта, благоустрій та соціальна допомога. Отримали понад 120 відповідей, де, здебільшого, є інформація про брак лікарів, недостатнє забезпечення шкіл та садочків, проблеми з благоустроєм. Нині працюємо над пошуком інформації чи варіантів вирішення нагальних проблем. Тож саме комунікація з аудиторією та експертами у режимі офлайн, а також анкетування та опитування, на нашу думку є одним з найкращих інструментів для вирішення проблем у громаді та виявлення тих, на які журналісти редакції не звертали увагу, або з якими не стикались.

Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Української Асоціації Медіа Бізнесу і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, завдяки фінансовій підтримці якого відбувалася реалізація проєкту.