Незважаючи на повномасштабну війну, ні на день не переривали своєї діяльності

Газета «Наш край» розповсюджується на території Роменського району Сумської області. Повномасштабна війна внесла корективи в роботу редакції, але аж ніяк не завадила її працівникам виконувати свої посадові обов’язки.
Незважаючи на те, що значна частина Сумщини з перших днів вторгнення росії в Україну була окупована, а околицями Липоводолинської і Синівської громад їздили ворожі танки, журналісти «Нашого краю» на своїй сторінці у Фейсбуці щоденно повідомляли місцевих жителів про все, що відбувається на території Липоводолинщини.
Друк газети довелося тимчасово призупинити: друкарня в Харкові та Укрпошта не працювали, дороги навколо селища були заміновані, що унеможливлювало доставку не лише преси, а й продуктів харчування та речей першої необхідності. Журналісти «Нашого краю» в ті дні першими розповідали, де можна отримати безкоштовні хліб чи молоко, куди принести теплі речі, овочі для майбутньої їх відправки до Охтирки, Тростянця, Лебедина, Харкова…
23 березня 2022 року «Нашому краю» виповнювалося 90 років. Саме до цієї дати, незважаючи на те, що Сумщина все ще залишалася в окупації, працівники редакції вирішили випустити паперову версію газети. Постало питання: як це зробити? Знайшли «виходи» на друкарню міста Миргород Полтавської області, віддрукували тираж, власними силами доставили в Липову Долину. Але як розповсюдити газети серед передплатників? Покликали на допомогу старост, яким передали на кожний старостинський округ необхідну кількість тиражу, а ті вже на місцях роздали «Наш край» людям.

В Умовах війни зустріли свій ювілей

Ми стали першою газетою Сумської області, яка відновила друк в умовах повномасштабної війни. Власними силами розповсюджували паперове видання аж до травня, коли Укрпошта відновила свою роботу. А ще завершили розпочатий ще до війни проект – видання книги про героїв-земляків «Війна й долі». Це мала бути збірка нарисів про мешканців Липоводолинщини, які пройшли АТО у 2014-2021 роках. Буремні події 2022-го внесли свої корективи: книгу доповнили розділом про героїв сьогоднішньої війни.
«Війна й долі» побачила світ наприкінці літа минулого року й стала першим виданням про повномасштабну війну на території Сумської області.
На той час наші доходи від реклами значно впали, зменшився в ІІ півріччі 2022 року і тираж газети. Та працівники редакції не опускали руки, шукали інші джерела фінансування, в першу чергу за рахунок грантових коштів. Однією з перших підставила своє плече Українська Асоціація Медіа Бізнесу, у партнерстві з якою ми успішно впровадили в життя проект «Медіа підтримка постраждалим від війни: дорожня карта дій». Коли з`явилась пропозиція подати пропозицію до участі в ще одному проекті з розвитку цифрових платформ – з ентузіазмом взялися за написання заявки, і через деякий час дізналися, що опинилися серед відібраних у проект медіа.

Позитивно вплинули на роботу пересувних відділень Укрпошти й добилися відкриття телефонної лінії в районній лікарні для пацієнтів

Проект «Липова Долина.NEWS» – Інформуємо. Комунікуємо. Об’єднуємо» мав на меті порушити важливі проблеми громад і допомогти у їх вирішенні, а також налагодити комунікацію між владою й населенням. Ми запланували підготувати 6 матеріалів на актуальні теми, що хвилюють мешканців району, та опублікувати їх на сайті «Липова Долина.NEWS». У процесі роботи, зважаючи на запити місцевих мешканців, вносили зміни у заплановану діяльність. Сьогодні ділимося найбільш успішними, з нашої точки зору, кейсами.

Неналежна робота Укрпошти з доставки преси негативно вплинула на тиражі всіх локальних газет України. На Липоводолинщині особливі проблеми були в Синівській громаді. Після того, як стаціонарні відділення замінили пересувні, люди почали масово скаржитися на недоставку «Нашого краю». Тож журналісти вирішили провести власне розслідування з цього питання.

Напис на зачинених дверях поштового відділення в Синівці

Працівники редакції виїжджали в Синівку, щоб поспілкуватися з місцевими мешканцями та вивчити проблему на місці. В ході зустрічей з`ясували, що працівники «пересувки» залишають «Наш край» у приміщенні колишнього стаціонарного відділення, а не розносять по дворах. Журналісти безпосередньо спілкувалися з лебединськими поштовиками, керівниками Синівської громади, редакторка Наталія Шутько зустрічалася з територіальним менеджером Укрпошти, говорила з керівниками Сумської дирекції. В ході цих численних розмов були окреслені шляхи покращення якості обслуговування мешканців «синівської зони».
Результатом розслідування став матеріал «Поштова реформа: проблеми й перспективи роботи у малих селах», який набрав велику кількість переглядів на нашому сайті та на сторінці у Фейсбук. На момент його публікації в Синівці було переглянуто графік роботи пересувного відділення, розвантажено працівників по інших напрямках, щоб більше часу залишалося на Синівку. Від територіального менеджера ми отримали запевнення, що графік руху автомобіля буде переглядатися ще для зручності мешканців.
Радують відгуки місцевих жителів, які ми отримуємо протягом останнього місяця. Люди кажуть про кардинальні зміни в обслуговуванні працівниками Укрпошти: газети доставляються до домоволодінь, а поштовики стали більш чемними і привітними у спілкуванні.

Ще одна тема, яка зацікавила користувачів – проблема запису онлайн чи по телефону до Роменської районної лікарні за е-направленням. Про це журналістам розповіли місцеві мешканці. Покроково, починаючи зі спроби записатися особисто в Роменську лікарню, ми дослідили цю проблему. В той же час з`ясували, що Гадяцька лікарня Полтавської області (сусіднє з Липовою Долиною місто), надає без проблем таку можливість липоводолинцям. При цьому якість послуг в цьому закладі на порядок вище.
Редакція направила запит до адміністрації Роменської ЦРЛ з проханням розглянути можливість відкриття телефонної лінії для запису пацієнтів за е-направленнями. Зважаючи на резонанс, лікарня зробила це протягом двох тижнів із часу отримання нашого листа. Вважаємо це своєю перемогою, адже ми добилися покращення якості надання медичних послуг мешканцям Липоводолинської і Синівської громад.
Підготовлений за результатами роботи матеріал «Візит до опорної лікарні за е-направленням: з якими «підводними каменями» може зіштовхнутися пацієнт?» набрав більше 5200 переглядів на сайті і близько 24000 – у Фейсбук.

* * *
Крім вищеописаних кейсів, ми також порушували проблеми якості надання послуг житлово-комунального господарства, проводили опитування щодо майбутньої Алеї пам’яті героїв-земляків в Липовій Долині, розробляли своєрідну дорожну карту дій для сьогоднішніх дітей війни, організували відеоінтерв`ю на актуальні теми з керівником району Денисом Ващенком. В кожному окремому випадку ми намагалися не лише порушувати теми, які найбільше хвилюють місцевих жителів, але й досягати певних успіхів у їх вирішенні. Вважаємо, що нам це вдалося.

Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Української Асоціації Медіа Бізнесу і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, завдяки фінансовій підтримці якого відбувалася реалізація проєкту.


Газета «Зоря» з Лиману: «Якщо ЗМІ живе в громаді – громада буде жити»