Колектив редакції газети «ПРАПОР» реалізував у Хорошівській громаді грантовий проєкт «Ближче знайомство на користь усім», направлений на допомогу в інтеграції вимушених переселенців у громаду.

Цей проєкт ми реалізували від Української Асоціації Медіа Бізнесу за фінансування Європейського Союзу. І з нами цей шлях проходив досвідчений і мудрий ментор – відомий медіаменеджер і медіатренер Юрій Ісаєв. Його фахові поради, зауваження допомагали долати труднощі на шляху реалізації проєкту і сприяли нашому професійному зростанню.

Упродовж двох місяців – з 1 жовтня по 30 листопада ми наполегливо працювали. Розширювали поінформованість наших переселенців про можливості, якими вони можуть скористатися для покращення свого становища, про допомогу, яку вони можуть отримати від влади різних рівнів, установ та організацій.

Під час реалізації заходів за планом проєкту ми розповідали про це в газеті та на цифрових платформах – на сайті «Zvisno.news» і в соціальних мережах: у групі в мережі «Фейсбук», на каналі в Телеграм, на сторінці в Інстаграм. Про деякі заходи є відео на YouTube.

За останні два місяці, впродовж яких ми реалізували проєкт, маємо збільшення аудиторії на наших цифрових платформах майже на 20%. Близько 90% наших читачів дали позитивну оцінку інформаціям про заходи, які ми проводили в рамках проєкту.

Спільними зусиллями з громадою організовуємо збори на ЗСУ

На початку реалізації проєкту нам видавалося, що найважче завдання – це реалізація заходу, який потребував найбільшого залучення людей і ресурсів – це влаштування благодійного ярмарку зі збору коштів на ЗСУ. Проте, нам задається, що ми зробили дуже правильний крок: ми залучили до організації і проведення цього ярмарку людей, які вже мали в цій справі досвід. Це місцеві волонтери із команди «Волонтерський рух Хорошева». Найбільше долучилася до спільної справи волонтерка і творча людина Аня Желізко, а також відома ведуча заходів Олена Вєдучеєва.

У Хорошеві на благодійному ярмарку зібрали понад 47 тисяч гривень для ЗСУ

Головне, що Анна Желізко – людина дуже зайнята – вона має власну справу й дуже активно займається волонтерством. Проте нашу пропозицію прийняла зразу ж. Активно брали участь у ярмарку і вимушені переселенці громади. Зокрема Юлія Солоха із Херсонщини організувала локацію, де вона робила діткам аквагрим. Саме її робота користувався величезним попитом. Діти залюбки підставляли личка під Юлін пензлик.

У нас вийшла дуже гарна співпраця. Ми залучили до участі в ярмарку кілька сотень людей і отримали задоволення від спільної роботи, а також у результаті зібрали для ЗСУ понад 47 тисяч гривень. Це певний рекорд. У нашій громаді ще ніхто не збирав такої суми на різних ярмарках і заходах. Гроші передали волонтеру Василю Сорокіну. На них придбали тепловізор для одного з підрозділів ЗСУ. Про це є інформація в соціальних мережах і на сторінці газети «Прапор», і на сторінці «Волонтерський рух Хорошева».

Допомога ВПО – ще один пріоритет

І ще один захід, який, на наш погляд, був дуже важливим – це зустріч вимушених переселенців і жителів громади з представниками влади за підсумками анкетування переселеців. За допомогою спеціально розробленої в рамках проєкту анкети ми опитали 105 ВПО. Проаналізували заповнені анкети, згрупували тематично питання і проблеми, які наразі найважливіші для ВПО. Познайомили з ними керівництво громади, соціальні служби, службу зайнятості, представників медичної сфери. І на зустрічі всі представники надали необхідну інформацію, а також відповіли на всі запитання, які цікавили присутніх.
Після заходу нам люди дякували. І ми мали задоволення від результату.
Ми впевнені, що запорука успіху – у вмінні залучити в команду досвідчених людей, правильно розподілити обов’язки, скласти реальний план і чесно виконувати доручену кожному частину роботи.

проведені екскурсії для внутрішньо переміщених осіб громади та жителів селища

Ідея провести благодійний ярмарок виникла логічно. У країні війна. Хорошівська громада хоч і знаходиться на відносно безпечній території, проте у нас є багато родин військових і є багато тих, які втратили рідних на війні. У громаді зареєстровано понад 1460 вимушених переселенців, із них понад 500 – діти. Тому допомога ЗСУ – це справа, що наближає Перемогу над окупантами, які забирають у наших людей життя і здоров’я, домівки. І сьогодні така справа найбільш згуртовує суспільство.

Такої думки колектив редакції, волонтери і представники влади, й ті, хто з нами разом реалізовував цей захід.
Ми досягли у цьому успіху, тому що були переконані: робимо корисну справу. І у нас вийшло!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «ПРАПОР»і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу