Редакційна команда регіонального ЗМІ – ТОВ “Володимирецький вісник” з червня по жовтень 2023 року активно працювала з громадами Вараського району по висвітленню та вирішенню проблем життя громад. Що було цікавого і що вдалось досягти в рамках грантового проєкту “Регіональний ЗМІ Володимирець.City -майданчик для комунікацій громадам Вараського району”?

ТОВ “Володимирецький вісник” – регіональне медіа, редакція якого розміщена у Володимирці, Вараського району, Рівненської області. Медіа має друковану газету “Володимирецький вісник”, якій 3.11.2023 року виповниться 80 років, та цифрові платформи в інтернеті.
Медіа роздержавлене у 2016 році, незалежне, з друкованою обласною газетою (в межах 2-х тисяч примірників передплати і роздрібної реалізації).

Ми упродовж чотирьох місяців реалізовували черговий грантовий проєкт. З червня по жовтень 2023 року за фінансової підтримки Європейського Союзу втілювалась ужиття редакційна ідея проєкту “Регіональний ЗМІ Володимирець.City – майданчик для комунікацій громад Вараського району”.

Повномасштабна війна всіх поставила у кризову ситуацію, але редакція шукає вихід

З минулорічного лютого, коли Україна та українці через вторгнення російських окупантів змушені були навчитись економити, готувати оборону, підтримувати ЗСУ і самим йти до війська, і просто фізично, і економічно виживати, редакція ТОВ “Володимирецький вісник” також стала заручницею повномасштабного вторгнення.
Проте редакційна команда, до слова – жінки, виявились стійкими до форс мажорів і жодного збою у випусках газети “Володимирецький вісник” не було. Може тому наші читачі і передплатники нам довіряють і досі з нами, усупереч складнощам доставки.
Ще у березні минулого року виникла думка зайнятись написанням грантових заявок. У березні2022 року написали першу успішну до MDF -отримані кошти, а це тисяча євро, дали змогу встояти фінансово у той складний час. Відтоді увесь період діяльності векторується на підтримку європейських фондів.
У 2023 році колектив редакції шукав можливостей розвитку і альтернативи вже усталеній, але недостатній продуктивності. Хочемо розвиватись -треба шукати грошей і вчитись заробляти на життя не лише передплатою єдиною. Знову ж, дійшли до висновку, що без гранту не вдасться задумане.

Грант від Євросоюзу і вдруге – від УАМБ суттєво підсилив регіональну редакцію

ТОВ «Володимирецький вісник» та ГC “УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯМЕДІА БІЗНЕСУ”, в рамках виконання проєкту «Ефективні місцеві ЗМІ: цифровий розвиток для залучення громад» за фінансової підтримки Європейського Союзу, з1.06.2023 року розпочали проєкт «Регіональний ЗМІ «Володимирець.City»: цифровий розвиток медіаресурсу – майданчик для комунікацій громадам Вараського району» (надалі – Проєкт).

Упродовж чотирьох місяців організовано та проведено різні за темою заходи: офлайн-зустрічі, дискусії, інтерв’ювання, створено серію матеріалів для газети з відео та аудіо записами події, спрямованих на розгляд та вирішення раніше актуалізованих проблем громад та жителів Вараського району.
Всі матеріали публікували у спеціально створеній темі на сайті. Переходьте – читайте.
Також створено редакційну студію відео-звукозапису “PROслухай.City“.
Між іншим, у студії вже записувалися фольклористи зі Сваринь – відеоролик з події вподобали 1,1 тисяч користувачів нашого ФБ, його переглянули вже майже 50 тисяч!
А всі матеріали, що стосуються проведених заходів, розміщено на цифрових платформах редакції.

Скрін сайту Володимирець.City Автор: Володимирець.City

Цей проєкт, до слова, є продовженням та розширенням діючого проєкту “Є-КОНТАКТ”
Хочете подати звернення про допомогу чи скаргу? У нас є форма для звернень  – перейдіть за посиланням та заповніть, згідно з запитаннями.

Наші ресурси в інтернеті і їх популярність

Медіа ТОВ “Володимирецький вісник” – це регіональний ЗМІ з цифровими платформами з назвою Володимирець.city:
сайт Володимирець.City (згідно ГА за липень -29.5K Кліки (веб-сторінки) 710K Покази (веб-сторінки), 194 Сторінки з першими показами (приблизно)
YouTube – станом на 01.10.2023 року Підписалося 2,13 тис. користувачів і підписки зростають щодня (у червні було лише 1,3 тисячі),
Facebook (сторінка 4,4 тис. позначок(-ки) «Подобається») читачі: 10 тис. + група оголошень і реклами  – Загальнодоступна група 14,8 тис. учасників ,
Instagram – 1380 дописів Читачі: 2 767. Стежить: 1 857
Twitter – 1 701пост
Telegram – 476 підписників за тиждень існування (канал +група).

Скрін сайту Володимирець.City Автор: Володимирець.City

Варто зазначити, що за час діяльності проєкту всі цифри суттєво зросли. Цифрові мережі, завдяки актуальним матеріалам і доброму технічному забезпеченні, стали популярні.
Загалом охоплення щомісяця і друкованою газетою “Володимирецький вісник” немале: 6-9 тисяч населення Вараського району різного віку і соціального статусу, зокрема з числа ВПО, +передплатники Сарненщини і Рівненщини.

Які теми проблемні теми були найбільш вдалі?

Навіть без моніторингу можна стверджувати, що у кожному українському місті і громаді є проблема тварин-безхатьків. Ну, така вже у нас поки що не європейська ментальність – ми шкодуємо стерилізувати своїх котиків і песиків, але думаємо, що їх викинути – це гуманніше і дасть їм шанс вижити. Насправді – це помилка.

Саме про цю проблему редакція почала говорити ще у березні 2023 року, коли працівники стали свідками, як десяток псів на вулиці мало не покусали чоловіка. Той устиг втекти, а ми про це написали матеріал і спитали Володимирецьку селраду, як тому можна зарадити.

Згодом ця тема й переросла у один з івентів в рамках проєкту – “Бездомні тварини: хто винен і що з проблемою робити громаді?”. З цього приводу 19 липня редакція ТОВ “Володимирецький вісник” зібрала у Zoom одинадцятьох експертів та представників громад Вараського району, щоб обговорити питання тварин-безхатьків на вулицях громад. Що з того вийшло?

Подію транслювали у Фейсбуці. – її одразу переглянули більше чотирьох тисяч глядачів! Отже – тема справді актуальна. Вже через тиждень знову ситуація по темі тварин на вулицях і ми про це написали, бо наші читачі надіслали відео – ми зреагували.

З приємністю варто зазначити, що зооактивісти ГО «ЗООНАДІЯ» м. Вараш Галина Хлестун, Вікторія Мороченець, фахівець Держпродспоживслужби Вараського району Олександр Петрук активно включились в проблемну тему.

У Володимирецькій селраді згодом уклали угоду на відлов тварин і кілька разів це провели. Проте, зазначили, що надто дорога процедура – за одну тварину відлов і утримання довелось заплатити 1800 гривень з бюджету.

Чи маємо ми результати після проведеного івенту, опублікованого відео, статті у газеті і безкоштовних оголошень про можливість взяти собі кота чи песика з притулку чи вулиці?

У Володимирці черга на запис стерилізації вже зайнята щосуботи аж до весни. Результат говорить сам за себе.

Так, маємо – зріс інтерес до стерилізації тварин. Стерилізувати стало нормальним явищем.

А в Антонівці активістка-волонтерка Людмила Моцик відкрила у своїй перукарні, яка на час війни не працює, цілий стерилізаційний пункт для тварин і запрошує лікаря з Рівного щотижня!

У коментарях до цього відео зооактивістка Вікторія Мороченець наголосила, що проблема повністю поки невирішена, тому усім спільно є ще над чим працювати на майбутнє.

“Перш ніж підняли цю тему, насправді ми вже 3 роки працювали над організацією стерилізації тварин з 2020 року. ГО Зоонадія ловили і возили наших місцевих тварин у Костопіль на стерилізацію. Місцева влада нічого не хоче бачити і чути! Безхатніх тваринок  стерилізуємо і лікуємо за свої кошти, скидаються небайдужі люди, на жаль одні й ті ж самі… Місцева влада не думає про те, що нам потрібен свій пункт стерилізації? Доступний для всіх жителів. Ми працюємо без зарплати, витрачаємо свій час, сили, гроші, шукаємо приміщення, нам потрібна допомога. Зніміть ще сюжет у селраді, запитайте, хто це все робив весь цей час? Що вони планують робити, щоб змінити ситуацію в громаді, щоб донести до жителів сіл Закони України? Бо коли приїхали луцькі волонтери для відлову і стерилізації тварин, то в селраді сказали, що у нас нема волонтерів! Це обурює! Тварини з неба не падають, їх викидають люди від своїх приплодів! А коли потім тварини бігають зграями по селищу, то люди гидять зоозахисників. Це нонсенс! Хто думає, що ми на цьому робимо бізнес, заробляємо, то запрошуємо всіх у свою команду, вакансій безліч – чому немає бажаючих!? Станьте хоч на один день волонтером з ранку до вечора, “заробіть”. Минулих  вихідних ми стерилізували 5 бездомних місцевих собак, оплатили майже 2500 грн. Ніхто не хоче поцікавитись, хто це оплачує?”.

Фіксували порушення Укрпошти і захищали інтереси пенсіонерів

Червень став дещо екстремальним для журналістів і всієї команди проєкту – ми почули сотні рекламацій на роботу Укрпошти та скарг на порушення графіків доставки періодики через реформи в поштовій галузі. Ця тема стала фактичним початком проекту -насамперед ми маємо захищати інтереси своїх читачів і передплатників та своїх земляків.
Цілу серію матеріалів та відеоматеріалів створили з питань неналежної діяльності поштовиків. Запустили свою “гарячу лінію” та приєднались до збору фактів разом з НСЖУ. Щодня – дзвінки пенсіонерів до редакції, а то й гості.

Нам писали колективні звернення, просили допомоги у відновленні діяльності відділень пошти та повернення листонош. Проблема всеукраїнська.

Ці листи ми переспрямовували на відповідні структури, які можуть вплинути на процес. Чи вдалося щось змінити? Так. У Антонівці, куди 16червня їздили журналісти Володимирець.City, відновили з першого серпня роботу відділення! І люди за це дякують.

Безпека в інтернеті – фахівці дали поради на зустрічах з журналістами

Щодня Нацполіція дає сумну статистику шахрайств в інтернеті. Люди довірливі і ведуться на вишукані схеми шахраїв. Як навчити медіа гігієні і медіабезпеці своїх користувачів і читачів? Саме цю проблему взялися хоч частково вирішити у рамках проєкту “Регіональний ЗМІ Володимирець.City-майданчик для комунікацій громадам Вараського району.

У серпні розкрили тему “Абетка знань з фінансової безпеки або як не потрапити на гачок шахраїв і пропаганди?” за участю фахівців з Кіберполіції та психологині Полицької ВК-76. Говорили про статистику кіберзлочинів, фішингу та інших шахрайських схем по Рівненській області та загалом, про найпопулярніші, нові схеми шахрайства в інтернеті. А ще фахівчиня режимної установи описала соціально-психологічний портрет шахрая та портрет жертви, причино-наслідкові зв’язки у таких злочинах. Ці відео у вільному доступі і ми сподіваємось, інформація комусь стане превентивною і корисною.
Редакція організувала і провела два івенти з цих питань. Другою онлайн-зустріччю була тема “Абетка знань з інфо та медіа гігієни: уроки фактчекінгу та опору ворожій пропаганді”.

Що таке ІПСО, фейк, фактчекінг, що таке фейки і чому ми реагуємо на неправдиві дописи в інтернеті, кому це потрібно, як не стати жертвою ІПСО? Про це йшлося у серпневій розмові з експертами/фахівцями Кіберполіції і Полицької ВК-76.
Варто зауважити, що відтоді з Кіберполіцією напрацьовані партнерські стосунки та співпраця і вже кількаразово вдалось оперативно попередити фішинг і зломи шахраями і фішинговими структурами особистих сторінок наших користувачів у фейсбуці.

Редакція ЗМІ у Володимирці стала організатором і локацією для зустрічей і комунікацій

Війна – тема болюча. Втрати рідних, віри і довіри. А ще – ПТСР і відчай. У Вараському районі до тридцяти родин з березня 2022 року шукають своїх рідних, військовслужбовців ЗСУ. Вони вважаються безвісти зниклими. Редкоманда тримає з родинами зв’язок та підтримує інформаційно.
На партнерських умовах редакції, при організації зустрічі з представниками Координаційного центру з питань безвісти зниклих та з Оленою Хотенко, вдалось у вересні запросити і цих згорьованих жінок.

А потім ми окремо у редакційній студії “PROслухай.City” зустрілись. Це була щира розмова про те, що суспільство на дев’ятому році війни з росіянами ще не навчилось правильно комунікувати з родинами комбатантів, де є втрати. Є бар’єр – визнали учасниці зустрічі “Діалог віри чи віра в діалог”.

Після івенту ми задали питання фахівцям – Ользі Яковлєвій, представниці КЗ РОР “Ветеранський простір”. Надалі редакція працює над планом зустрічей у новоствореному, завдяки фінансовій підтримці Євросоюзу та УАМБ, редакційному коворкінгу “Простір.City” з цими родинами і з фахівцями та розширення і озвучення проблеми бар’єрності у комунікаціях через війну в Україні зросійським окупантом.
А ще – наш коворкінг “Простір.City” приймає гостей. Варто зазначити, що ідея створення такого вільного і комунікаційного простору прийшла нещодавно -адже кількість отриманої в рамках гранту від Євросоюзу і Української Асоціації Медіа Бізнесу дозволяла це зробити.
Власним коштом та за підтримки мецената Віктора М’ялика відремонтували велику редакційну кімнату, що доти стояла без використання.
Саме тут ТОВ “Володимирецький вісник” відзначив ювілей свого друкованого видання – газети, що спочатку, у 1943 році, мала вигляд партизанської листівки і звалась “Кармелюк”. Потім – “Вільне життя”, “Ленінська зоря”, “Володимирецький вісник” вже сьогодні.

У коворкінгу створили і фотозону у стилі ретро -кожен відвідувач може зробити професійну фотосесію на редакційному фото та -світло обладнанні, закупленому в рамках проєкту.
У найближчій перспективі вже розглядаємо можливість запуску “Кіно вихідного дня” для дорослих і дітей. Навіть опитування вже провели у новоствореному телеграм-каналі нашого медіа.

Вісімнадцять наших підписників виявили бажання прийти у кінозал “Простір.City”

До слова, ідею і потребу створення телеграм-каналу для спілкування підказав наш ментор від проєкту -Олексій Погорєлов. Навіть організував онлайн-зустріч з фахівцем з цих питань.

Гранти – важлива підтримка регіональним медіа, це доведено на практиці Євросоюзом

Прикордонна редакція ТОВ “Володимирецький вісник” сьогодні визнана НСЖУ однією з провідних редакцій в Україні. Про це сказав Сергій Томіленко у своєму виступі на ювілеї газети:
Наші читачі і передплатники нам довіряють та шукають у нас допомоги. Це найважливіше у роботі регіонального медіа.
А редакційна команда й далі буде моніторити фінансові можливості від Євросоюзу, УАМБ та всіх грантодавців. Це – прогрес і розвиток по-європейськи.

Матеріал підготовлено за фінансової підтримкиЄвропейського Союзу. Зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Володимирецький вісник» і необов’язково відображає позицію Європейського Союзу.