Близькість до лінії фронту зовсім не означає, що там не працюють місцеві медіа. В дуже багатьох містах навпаки, редакції докладають зусиль, щоб допомагати мешканцям. Так відбувається і в Харківській, і в Сумській, і в Чернігівській областях. Але як виживають самі редакції? Цей матеріал – про досвід відновлення роботи редакції «Вісник Куп’янщини», яка активно шукає підтримку і йде вперед завдяки тому, що має багато різних партнерів.

Станом на кінець березня 2023 у одній з громад Куп’янського району 29 населених пунктів ще залишаються під окупацією. У 6 громадах, в т.ч. і у місті Куп’янськ, оголошена обов’язкова евакуація для дітей та маломобільних громадян, оскільки вони перебувають поблизу лінії розмежування і майже щодня потерпають від обстрілів. І тільки 2 громади повертаються до більш-менш мирного життя – працюють банки, магазини, є світло, тепло, зв’язок та інтернет.

Редакція «Вісника Куп’янщини» працює дистанційно.

Щойно мені вдалося виїхати з окупації, я відновила роботу редакції. Дуже допомогли колеги. Першою зателефонувала головна редакторка обласного «Слобідського Краю» Лариса Гнатченко і запитанням «Ти де і чого мовчиш?». Ця фраза повернула в моє життя реальність, бо після окупації було страшно повертатися  в журналістику. Обласна газета надала фінансову допомогу для створення оригінального куп’янського контенту. Підтримав нас і головний редактор «Обріїв Ізюмщини», секретар НСЖУ Костянтин Григоренко, який не дав впасти у відчай і надихнув своєю вірою в те, що рано чи пізно Куп’янськ буде визволений, – завдячує колегам Ольга Полтавець

У жовтні 2022 року редакція запустила новий сайт – Куп’янськ.City, який створили колеги з Агенції медійного росту “АБО”. З січня поточного, 2023го, в громади Куп’янського району повернулася і газета «Вісник Куп’янщини». Перший після деокупації спецвипуск газети «Вісник Куп’янщини» надруковано за ініціативи та підтримки Національної спілки журналістів України. Тож зараз колектив працює на трьох інформаційних майданчиках – друкує газету «Вісник Куп’янщини», адмініструє сайт Куп’янськ.City та соціальні мережі https://www.facebook.com/kupiansk.city і https://www.facebook.com/groups/142179473115483 Разом з колегами реалізовують проєкт «Залишайся живим», запропонований колективом обласного видання «Слобідський край», де пишуть історії земляків, їх відчуття від пережитого та діяльність заради перемоги.

Завдяки підтримці Національної асоціації медіа, редакція змогла залучили двох нових працівників – вони займаються стрічкою новин та адмініструють сайт. Технічний редактор знаходиться в Куп’янську фізично, тож він збирає інформацію про події в місті та районі. Разом із волонтерами налагодив розповсюдження газети.

Вагому допомогу надала нам Українська Асоціація Медіа Бізнесу. Без переданого громадською організацією обладнання – макбуку, повербанків, смартфону, екофлоу та захисного спорядження, робота редакції була б неможливою зовсім. Всі основні засоби, яким раніше користувався колектив, залишились в орендованому приміщенні редакції у Куп’янську. Їх доля невідома, – розповідає директорка ТОВ.

Працюємо дистанційно і цінуємо кожну хвилину роботи у безпеці.Працюємо дистанційно і цінуємо кожну хвилину роботи у безпеці.
Фінансова сторона: як вдається покривати витрати

Бюджет організації складається з багатьох частин. Контент створюють за рахунок грантів – дві людини працює в штаті, і ще двоє – за угодами ЦПХ. Друк газети оплачують коштами громад, які надходять за договорами висвітлення діяльності. В редакції вірять, що ЗСУ повністю звільнять весь район, всі громади повернуться до мирного життя та відбудови, і вони зможуть відновити співпрацю з ними.

Є віра і в те, що з’явиться можливість залучити зовнішніх рекламодавців. Адже для відбудови району необхідні будуть фахівці з будівництва та постачальники будматеріалів. Ми продовжуємо писати проєкти, плануємо долучитися і до вирішення екологічних питань району. Дуже великої шкоди завдало російське вторгнення Дворічанському національному парку, крейдяним горам, річці Оскіл та її степовим берегам, Оскільському водосховищу, – ділиться планами очільниця редакції.

Фінансова підтримка сайту від Української Асоціації Медіа Бізнесу дала можливість розширити тематику його контенту. А спільна підготовка та друк двох спецвипусків взагалі повернули газету в громади. І це не просто слова вдячності.

Саме завдяки підтримці підготовки і друку газети від УАМБ, «Вісник Куп’янщини» налагодив співпрацю з двома місцевими військовими адміністраціями і його регулярно отримують мешканці громад району

Саме завдяки спецпроекту з підготовки і друку газети ми маємо угоди з двома місцевими військовими адміністраціями на висвітлення їхньої діяльності. Успіхом вважаю те, що з однією з них ми раніше зовсім не працювали. Цю громаду тільки за рік до вторгнення приєднали до Куп’янського району, і ми ще не встигли залучити там жодного передплатника. Отримавши безкоштовно примірники з корисною інформацією, люди познайомилися з газетою та запитували у керівництва коли буде наступний випуск. Тому начальник СВА сам звернувся в редакцію з пропозицією подальшої співпраці. Таким саме шляхом пішла і міська адміністрація, яка взяла на себе ще й безкоштовне розповсюдження через своїх уповноважених осіб. Майже всі громади очолили нові люди, але редакції вдається знайти з ними контакт та встановити інформаційні місточки між владою і населенням, – розповідає директорка товариства.

Пачка газет: Перший випуск “Вісника” у Куп’янську
Робота редакції: зміни, спричинені війною

 Сьогодні колектив  працює дистанційно, і не тільки тому, що приміщення редакції в Куп’янську потребує відновлення. Там поки що все ще дуже небезпечно. Тож перейти на дистанційну роботу і спілкуватися з колективом за допомогою інтернет-сервісів змусила ситуація.

Пошук героїв та спікерів ми також здійснюємо в соціальних мережах, а потім зв’язуємось і готуємо матеріали в телефонному режимі. Але й наші читачі, дізнавшись, що редакція продовжує працювати, самі виходять на зв’язок, розповідають свої історії або озвучують проблеми, про які ми можемо й не знати, працюючи в іншому населеному пункті,- говорить Ольга Полтавець

Поки що сайт та соцмережі залишаються  основними майданчиками.

Тут ми працюємо для переселенців з куп’янщини, адже ті люди, які залишаються на території громади, ще не мають достатньої потужності інтернету та електроенергії, щоб переглядати наші новини в інтернеті. Виїхавши зі своєї малої батьківщини, земляки хвилюються за свої будинки та близьких, уважно вчитуються в кожне слово з рідного краю. Тому ми докладаємо зусиль щоб подавати перевірену інформацію, новини від місцевої влади та готуємо матеріали з тими людьми, які залишаються на території.

Редакція тісно співпрацює з волонтерами. Вони або представники територіальної громади забирають газету з друкарні і доставляють її мешканцям.

Завдяки співпраці з волонтерами ХАБу “Вокзал” газету читають куп’янчани

А нещодавно ми підтримали збір на авто для захисників Куп’янщини, розмістивши посилання на банку і на нашому сайті. Дівчата, які організували збір, розповіли, що після публікації та поширення інформації в соцмережах до збору долучились фермери з Куп’янського району. Тож менш ніж за два місяці їм вдалося зібрати 303 тис.грн. Цих грошей вистачило і на авто, і на смаколики для військових.

Планування: як його робити з огляду на ситуацію

 Після окупації редакція взагалі боїться щось планувати. Але життя продовжується і працювати треба.

Ми чітко розуміємо, що крім основних завдань – інформування читачів – нам треба починати заробляти самим. Тому плануємо відновлювати співпрацю з рекламодавцями та замовниками матеріалів. Ведемо перемовини саме з тими людьми і організаціями, які допоможуть громадам Куп’янського району у відбудові, вирішенні соціальних чи комунальних проблем, – зазначає Ольга Полтавець

Участь у спільному проєкті для місцевих ЗМІ «Залишайся живим» покриває витрати на заробітню плату та податки двох людей, які створюють стрічку новин та адмініструють сайт. Розміщуючи на власних ресурсах матеріали колег з сусідніх районів (передбачено проектом) ми розширюємо локацію та контент.

Маючи цей досвід і враховуючи можливість дистанційної роботи, я хочу, щоб в кожній з 8 громад Куп’янського району був місцевий працівник нашої редакції. Це покращить контент, і тоді засіб масової інформації буде цікавим для жителів кожної окремої громади. Поки що для створення такої мережі не вистачає ані грошей, ані людей. Багато колег повиїжджало з району, і не планують повертатися в журналістику. Я ж хочу, щоб матеріали в громадах готували саме місцеві мешканці. Як результат ми мали б потужний засіб масової інформації, що забезпечить інформаційні потреби населення всіх восьми громад нашого району. Враховуючи, що майже кожна громада району межує на кордонах з росією, потужна інформаційна компанія має бути пріоритетом для кожної з них.

Незважаючи на технічні перепони, які створює Україна для трансляції російських каналів на прикордонних територіях, передачі їхніх каналів та радіо періодично з’являються в ефірі та сіють паніку серед населення. Тому робота з протидією російській пропаганді має бути систематичною.

У цьому сенсі нам дуже допомогло навчання з виявлення та протидії дезінформації, організоване УАМБ, але, на жаль, поки що нам не вистачає людей, щоб займатися цим регулярно. Тож наразі продовжуємо навчання в цьому напрямку та вдосконалюємо набуті знання.

В редакції зізнаються, що незважаючи на брак техніки і проблеми з кадрами, вони мають віру в українське майбутнє рідного краю,творчі ідеї та бажання їх втілювати.

Знання ми намагаємось поглиблювати за рахунок навчань та спілкування з колегами. І я особисто тепер точно знаю, що це надихає, адже після піврічної перерви через окупацію, повернутися в професію допомогла саме підтримка колег. Переживши жахіття безвиході, цінуєш кожну мить свободи і працюєш для того, щоб ситуація в жодному разі не повторилась. Дякую УАМБ за підтримку та допомогу! Ви надихаєте!


Читайте також: «Запорізька правда»: війна змусила нас бути корисними людям