Війна повністю зруйнувала наші доходи, і єдиною дієвою моделлю для редакції стало волонтерство. Але ми переконані, що маємо робити свою роботу якісно, бо це і допомога людям, і вагомий внесок у спротив агресії та у майбутню перемогу. Нікому нічого не раджу, у кожного медіа сьогодні своя ситуація – але ділюся власним досвідом, набутим за 5 місяців війни

Газета «Запорізька Правда» – видання з історією, перший номер якого вийшов понад 100 років тому. Завдяки роботі різних платформ (традиційний друк, сучасний інтернет) видання покриває територію Запорізької області з населенням понад 1 млн 600 тис осіб. На відміну від інших друкованих видань, що видавалися у нашому регіоні до 24 лютого 2022, «Запорізька Правда» розповсюджувалася навіть у найвіддаленіших куточках області. І раніше, і тим більше сьогодні, редакція багато робить на волонтерських засадах щоб максимально зменшити вартість екземпляра для передплатника, і щоб люди могли собі дозволити отримувати газету. Інші видання – комерційні, і до останнього часу розповсюджувалися у локаціях, де люди мали дохід та готовність платити за пресу. «Запорізька правда» – єдине в регіоні медіа, яке видається українською мовою, поширюється по всій території області, і чий колектив редакції не залежить від спонсорів, тож подає незаангажовану інформацію. Не менш важливо, що видання спонукає своїх читачів до мислення.

До початку широкомасштабного вторгнення тираж газети складав 20 тис примірників. Сайт охоплював 3,5 тис відвідувачів, сторінка газети у ФБ налічувала 3,7 тис підписників. Ще дві тематичні групи у соцмережі – «Правдиві новини ЗП» та «Запорізька правда» мали аудиторію у 1350 та 300 підписників відповідно.

Контент і канали дистрибуції. Як війна змінила друк на інтернет

Повномасштабне вторгнення військ росії на територію України дуже суттєво змінило роботу «Запорізької правди». Друковану версію довелося тимчасово зупинити внаслідок часткової окупації області та припинення доставки на окупованих територіях. Штат був максимально скорочений, а ті, хто залишився, були переведені на скорочений робочий день чи взагалі відправлені у безоплатні відпустки. Це було нашою вимушеною відповіддю на занепад рекламного ринку та відсутність фінансування.

Ще одною великою проблемою стала втрата контролю над веб-сайтом, бо працівник, який опікувався ним, опинився на окупованій території. Моя надмірна віра в людей зіграла поганий жарт: тепер ми вимушені відновлювати важелі управління через провайдерів послуг, бо адміністратор сайту відмовився надати мені будь-які логіни та паролі. Доступ до хостингу ми вже відновили. Переконана, повернемо і управління доменним іменем. А от з паролями до адмінки біда. Думаю, сайт доведеться переробляти, бо наш екс-працівник не має наміру повертати доступ до адмінки. З 24 лютого він практично не наповнює його, окрім того, що виставляє рекламні матеріали від гугл. Але їх небагато.

А поки ми перенесли зусилля у соцмережі, і активно працюємо з нашою аудиторією на ресурсах ФБ: це дві сторінки груп «Правдиві новини ЗП» та «Запорізька правда» і третя – сторінка видання «Запорізька правда». Переважна частина контенту, що публікується редакцією на сторінках у ФБ – більшою мірою однакова, бо аудиторії сторінок різні, а інформація, яку ми подаємо, задовольняє інтереси усіх трьох аудиторій.

Основні теми, які ми висвітлюємо, стосуються війни і безпеки. В тому числі, інформуємо про стан справ на фронті, на тимчасово окупованих територіях і у тилу. Подаємо корисну інформацію про те, як убезпечити своє життя в різних обставинах, як скористатися державним послугами, як оформити різі види допомоги, в тому числі, щодо оплати комунальних послуг, де знайти роботу, тощо. Розказуємо історії із життя – про героїв-захисників, а також про тих, хто забезпечує і убезпечує мирне життя, знаходимо і подаємо цікаві життєствердні історії для натхнення.

Запорізька правда надійний багнет в інформаційній війні

Але учасники груп мають можливості додавати власний контент і спілкуватися, тож наповнення цих сторінок відрізняється. Наприклад, на сторінку газети «Запорізька правда» також потрапляє офіційна інформація та інформація із офіційних джерел (зокрема, ЗОВДА, місцеві податкова, прокуратура, поліція, тощо).

Те, що така інформація потрібна, ми бачимо за приростом аудиторії. З 24 лютого нам вдалося наростити кількість учасників групи «Правдиві новини ЗП» до 1600 осіб (збільшення на 260), групи «Запорізька правда» до 450 учасників (+150 осіб), і не втратити аудиторію сторінки газети «Запорізька правда» – на поточний момент вона становить 3700 учасників.

Це органічне зростання, адже у нас просто не вистачає сил та інших ресурсів ні на що, окрім наповнення сторінок контентом. Жодних дій для просування наших сторінок ми наразі не здійснюємо. Натомість зосереджуємо свої зусилля на тому, щоб бути корисними людям. Намагаємось підтримувати зв’язок з читачами, навіть якщо вони залишилися на окупованих територіях. Раніше, у друкованому виданні, подавався номер мого мобільного телефону як головної редакторки газети. Люди ним користуються і сьогодні. Також відповідаємо на запити та коментарі читачів на сторінках у ФБ.

Звісно, друковане видання нам повністю не замінити. Бо ті, хто раніше передплачували газету – здебільшого мешканці районів області, і Інтернетом практично не користуються, за невеличким виключенням. Та й немає його, Інтернету, в глибинці Запорізької області. Тому до війни люди передплачували нас. Наразі, вони зможуть отримати газету лише після звільнення області від окупантів. Дехто з наших передплатників з окупованих територій мені вже дзвонили, ми обговорювали питання компенсації пропущених випусків і домовилися, що на термін пропуску виходів газети ми подовжимо їм передплату. Досягнуто відповідну домовленість і з Укрпоштою.

Гроші, висновки та бачення

Як я вже сказала, війна повністю зруйнувала наші доходи. Рекламний ринок відсутній, друковане видання ми тимчасово не видаємо.

Завдяки підтримці УАМБ ми отримали можливість вирішити головну проблему сьогодення – виплатити заробітну плату людям і податки на неї. Також від УАМБ отримали необхідну техніку для ведення професійної діяльності – відеокамеру та автономні зарядні пристрої. Ця підтримка від Асоціації дала можливість зберегти наше ЗМІ як таке. Далі – шукаємо різні можливості для фінансової підтримки.

Фактично наша професійна діяльність сьогодні є волонтерством по своїй суті. Повна відсутність рекламних доходів зробила таку модель єдиною дієвою у нашій ситуації. Ми вважаємо це вагомим внеском у спротив агресії та у майбутню перемогу, адже для наших захисників ми збираємо необхідну інформацію і надаємо її тим організаціям, які можуть надати відповідну допомогу. Так би мовити, надаємо інформаційну підтримку.

Запорізька правда донорство заради життя

Крім того, бухгалтерка і її чоловік записалися у підрозділ територіальної оборони, працюють на розбудові фортифікаційних споруд біля Запоріжжя. Головна редакторка волонтерить у притулку для тварин.

Щодо наших потреб, то окрім джерел фінансування зарплат (бо людям потрібно купувати їжу, оплачувати комунальні послуги), нам потрібне навчання певним цифровим навичкам, зокрема, як повернути і відновити втрачений сайт, або принаймні допомога у цьому питанні.

Також ми вже сьогодні наголошуємо, що дуже важливо актуалізувати для Уряду проблему відродження місцевих ЗМІ одразу ж після вигнання загарбників з нашої землі, особливо у регіонах, які зараз перебувають під окупацією. І зробити це слід коштом державного бюджету.

Ми ж, зі свого боку, щойно ЗСУ і тер оборона звільнять Запорізьку область від окупантів, неодмінно відновимо друковане видання. А поки що, найближчим часом, продовжимо розвивати свою спільноту на ФБ, до осені плануємо повернути і відродити сайт zp-pravda.info

Звертаючись до колег, хочу привернути увагу, що попри те, що у нинішніх умовах кожна ситуація у ЗМІ особлива і особисто я не можу дати які-небудь рекомендації, тим не менш є один важливий момент. На мій погляд, усі ми маємо триматися і не здаватися! Мусимо вистояти і зберегти свої видання, оскільки нам і зараз людям допомагати потрібно, а скоро – ще й Україну відбудовувати.

АВТОРКА: Наталя Зворигіна, Головна редакторка, ТОВ РІА «Запорізька правда»


Газета «Маяк» у Богодухові: цінності, завдяки яким ми живемо і відроджуємося