Існує значна кількість кейсів, коли цілі подкасти з’являються за підтримки бізнесу. З іншого боку, бізнес виділяє незначні маркетингові бюджети, компанії ще не готові співпрацювати з ринком подкастів, а люди ще не так часто слухають подкасти, як би хотілося подкастерам.

Подкасти в Україні — це той формат на медіаринку, що наразі шукає способи ефективної монетизації та самоокупності.

Тему монетизації подкастів обговорювали на Lviv Media Forum 2021 під час панельної дискусії «Де гроші в українських подкастах» у партнерстві з IZONE Media. Її учасниками були Олексій Кушнір, керівник студії подкастів IZONE Media, Павло Бондаренко, співзасновник спільноти подкастів «Радіо Поділ», Ксенія Лацвієва, співзасновниця студії подкастів YEP і Володимир Анфімов, автор подкасту «Інше інтерв’ю».

Кому потрібні подкасти?

Ксенія Лацвієва каже, що студія YEP займається окремими подкастами та монетизує їх через різні канали.

«Це, наприклад, подкасти «Умных любят» і «Я завела собаку». Ми почали шукати бренди, з якими б могли співпрацювати тривалий час. Скажімо, у подкасті «Я завела собаку» ми співпрацюємо з брендом «Мастер Зоо». А у подкасті «Квадратний метр», що розповідає про ремонт і дизайн інтер’єру, ми робимо частину випусків лише для читачів нашого блогу. Також ми практикуємо впровадження реклами брендів в одному випуску або ж в цілому сезоні».

Тому для того, щоб розуміти потрібні способи монетизації, варто розрізняти види подкасту, над яким ви збираєтесь працювати.

Ксенія виділила кілька основних видів подкастів, які можна монетизувати:

— Особисті подкасти на різні теми. У цьому випадку не слід поспішати, оскільки можна швидко втратити мотивацію через невелику кількість прослуховувань на початку;

— Подкасти для бізнесу. Тут варто розуміти: якщо ви малий або середній бізнес, то навряд чи ви зможете за допомогою подкасту отримати велику аудиторію.

«Варто розуміти, якщо ви малий чи середній бізнес, у вас якась кав’ярня у Кропивницькому чи онлайн-книгарня, навряд чи ви зможете за допомогою подкастів отримати великий трафік і велику аудиторію. Ви отримаєте результат, якщо ви є великим бізнесом», — каже Ксенія.

— Медіа. Навіть якщо воно регіональне, воно вже має свою аудиторію.

«Медіа володіють магією — вони впливають на велику кількість аудиторії. Навіть якщо це регіональне медіа, їх аудиторія вже є значною», — пояснює Ксенія.

До того ж у них є і готовий контент. Промовляння навіть тих самих новин, що є опублікованими в друкованому вигляді, на сайті чи соціальних мережах, допоможе збільшити охоплення вашого медіа.

Бренди зараз здебільшого не розуміють, як інтегрувати у свою інформаційну політику подкасти.

Павло Бондаренко, співзасновник спільноти та продакшену подкастів «Радіо Поділ» каже, що вони використовують свої знання для того, щоб робити подкасти для брендів та консультувати їх у питанні необхідності подкасту для бренду.

Залучення бренду — це один із надійних способів монетизувати свій подкастТакож «Радіо Поділ» має 121 патрона і патронку, а кожен епізод слухає 2-4 тисячі людей.

«Проте, формуючи комерційну пропозицію, ми відштовхуємось не від кількості прослуховувань, а від кількості взаємодій. А саме — кліків по посиланню. Це від 50 людей у нашому випадку, оскільки ми локальний подкаст», — каже Павло.

На думку Павла, подкасти слід створювати тоді, коли ви можете чітко побудувати концепт того, що плануєте робити: що, як та навіщо.

Де заховані гроші?

Володимир Анфімов працює над подкастом «Інше інтерв’ю». Його гості розповідають про свої цілі, шлях до них, перепони та уроки, які цей шлях дав.

Подкаст «Інше інтерв’ю» монетизується двома способами — через патреон і пряму рекламу. Володимир вважає, що комерційно цікавий для спонсорів проєкт — це той, що має від 10 тисяч прослуховувань за випуск.

У цьому випадку дуже важливо, аби подкаст мав стабільну аудиторію.

«Цьогоріч рекламний ринок подкастів у США наближається до мільярда доларів при умові, що 37% населення є активними споживачами подкастів. А як в Україні? Важко сказати, адже у нас таких досліджень немає», — додає Володимир.

Учасники та учасниці дискусії виділяють кілька практичних способів, які можуть принести видимі результати.

— Платний контент

Самі платформи сьогодні пропонують створювати платну підписку. Ви можете прослухати певну кількість безплатних епізодів і мати кілька ексклюзивних.

Однак в Україні такий спосіб поки функціонує не надто коректно і працює здебільшого в Apple та Spotify.

— Реклама

Бренди все ще придивляються до подкастингу.

«Для комплексного розвитку у сфері подкастів слід працювати з обох боків: вибудовувати спільноту та комунікувати з бізнесом, — пояснює Ксенія. — Також слід пам’ятати, що рекламу в подкастах не свайпають, бо це незручноБізнес не готовий самостійно обирати подкаст для своєї реклами. Тому варто ходити до брендів з пропозицією інтеграції самостійно  до тих, які мають великий маркетинговий бюджет або готові до експериментів. Слід пояснювати особливості такої реклами: її нативність і здебільшого неможливість одразу перейти за посиланням».

— Патреон

Люди нарешті готові платити за контент, тому якщо людина активно слухає подкасти, то у вас великі шанси отримати свого патрона.

Таким чином вибудовується лояльна аудиторія, яка вірить у тебе і вкладає у це кошти.

«Patreon важливий, бо допомагає авторам просувати контент, який споживає аудиторія. З іншого боку  автори можуть отримувати певні кошти, які мотивуватимуть їх продовжувати роботу», — каже Олексій Кушнір.

— Консультація та навчання

Знання, які ви маєте після створення подкасту, можна продавати. Окрім цього, можна допомагати іншим проєктам будувати комунікаційну стратегію. Наприклад, IZONE Media займається тим, що допомагає різним медіа та авторам реалізовувати свої подкасти. А «Радіо Поділ» консультує різні бренди щодо подкастингу.

Цей матеріал створено у колаборації з відкритою студією подкастів IZONE Media.

Головне зображення: lucas Favre

Автор:

Джерело: MediaLab