Громаді важливо мати можливість збиратися разом, радитися, шукати і знаходити найбільш практичні рішення для наболілих питань. Щоб такий формат був ефективним – потрібно не просто організувати усе, але й ефективно модерувати хід дискусії. Як зробити так, щоб дискусійний майданчик газети об’єднував людей – в досвіді мелітопольської газети «Новий День».

Редакція мелітопольської міськрайонної газети «Новий День» у травні-ліпні 2019 року реалізовувала проект, який збільшив аудиторію видання. При цьому він створив мешканцям нову можливість доносити актуальні проблеми до влади та не тільки вимагати рішення для цих проблем, але й брати активну участь у пошуку таких рішень. Цей «Дискусійний майданчик газети «Новий день» був започаткований редакцією за сприяння Громадської Спілки «Українська асоціація медіа бізнесу» та фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні в рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади».

Дискусійний майданчик газети об’єднує, і це цінно для усіх

Новий формат передбачав, що редакція визначатиме найбільш актуальні для громади теми та збиратиме «за круглим столом» фахівців, експертів, представників влади та громади щоб обговорити сутність проблеми та пошукати разом шляхи для її вирішення. Як зазначає Діляра Кудусова, головна редакторка газети «Новий День», «виявилося, що громаді важливі такі зустрічі. Вони дозволяють радитися, разом шукати і знаходити найбільш практичні рішення для наболілих питань. Дискусійний майданчик газети об’єднує, а це цінно для нас.

Крім того, для багатьох учасників стало відкриттям те, що дискусія проводиться в сільських населених пунктах. І за це були дуже вдячні представники сіл. Дискусії набули широкого розголосу в районі і отримали позитивні відгуки. Тепер депутати та фахівці самі звертаються до нас з проханнями запросити їх на наступну зустріч. Пишаємося, що створили актуальний і важливий для громади дискусійний майданчик безпосередньо на території району».

Як працює дискусійний майданчик?

Зараз, коли проект реалізований, і його результати можна оцінити, ініціативу можна називати успішною. А от починати нову справу було нелегко – як завжди.

Перша дискусія була присвячена «Працевлаштуванню молоді та перспективам професійних навчальних закладів».

Піднімати престиж професійної освіти
Дискусійний майданчик

В обговоренні брали участь представники училищ, центру зайнятості, лідери молоді, сільський голова, педагоги – усього 14 осіб. Говорили про проблему навчання та працевлаштування молоді сільських населених пунктів і дійшли висновку, що молоді, яка здобуває фахову підготовку у секторі сільського господарства, варто проходити практику на сучасному виробничому обладнанні у сільгосппідприємствах. Від аудиторії надійшло 20 запитань. При цьому трансляцію у Фейсбук переглянуло майже 300 осіб, а телепередачу – близько 5 тис. глядачів. Загальна онлайн аудиторія цієї дискусії склала близько 1000 осіб.

«Зрозуміло, що перша дискусія була найскладнішою – учасники придивлялися до нашої роботи, формували ставлення до нового формату. І побачили, що це не формальний захід – що ми насправді зацікавлені разом з громадою шукати рішення для актуальних проблеми. Тому інтерес до другої теми був вищим», – зазначає Діляра Кудусова.

Звісно, це не єдиний фактор. Бо, по-друге, й сама тема дискусії була іншою. Та ще й, по-третє, редакція врахувала помилки, яких припустилася під час організації першого круглого столу.

Серед них – час проведення дискусії. Вона проходила 20 травня, а це час, коли одночасно відбувається багато заходів, серед яких останній дзвоник, період відпусток, жнива у аграріїв та передвиборча кампанія в Україні. Часу не вистачало і на анонсування заходу, і у спеціалістів для участі. А ще деякі чиновники не бажали брати на себе зобов’язання. Окрім цього, відсутність якісного Інтернету у сільських населених пунктах не дозволяла вести трансляцію наживо.

Але все вирішується. «Перед другою дискусією ми розмовляли, пояснювали, доводили і переконували, – розповідає Діляра Кудусова. – Тепер це все – важливі частини нашої організаційної роботи з підготовки таких заходів. Гірше було з інтернетом. Тому якщо він відсутній або якщо якість погана, ми тепер ведемо відеозапис, і пізніше завантажуємо його в соцмережі». Іншими словами, докладені зусилля дозволили зробити інтерес аудиторії до другої дискусії вищим.

19 червня «Новий День» організував обговорення питання про «Розвиток зеленого туризму на Мелітопольщині». На дискусію зібралися власники зелених садиб, сільські голови, депутати Мелітопольської районної ради, представники МДПУ ім. Богдана Хмельницького та ТДАТУ ім. Дмитра Моторного, спеціалісти Мелітопольської районної ради, райдержадміністрації та міськвиконкому, краєзнавці і керівник туристичної агенції.

Говорили не тільки про туризм, а й про те, як допомогти оптимізувати сільські території, залучити до них додаткові фінанси та створити робочі місця. Домовилися організувати для представників органів місцевого самоврядування та депутатів міської ради ознайомчу екскурсію по зелених садибах.

Розвиток зеленого туризму

Технологія: як зробити дискусію успішною

«Золотого рецепту» успіху немає, – говорить Діляра Кудусова. – А от що необхідно робити – так це багато часу приділяти організаційній роботі та підсумкам заходу. Через деякий час після проведення дискусії – активно відстежувати виконання домовленостей. Наша технологія, відпрацьована за час проведення трьох заходів, є наступною.

Секрет успіху дискусії – якісна підготовча робота

За два тижні до проведення заходу ми розміщуємо в газеті, на телебаченні і в соцмережах банер про тему дискусії і контактні телефони. Під час підготовчої роботи відповідальний за організацію дискусії вислуховує і обговорює питання з кожним учасником. Запити, які ми отримуємо від аудиторії під час підготовки та анонсування, аналізуємо, і за потреби запрошуємо на дискусію додаткових фахівців, які можуть роз’яснити, підказати рішення або вирішити проблему. Відповідно, всі додаткові питання, зміни та поради експертів вносяться до сценарію.

Управляючи ходом дискусії, модератор направляє обговорення саме за сценарієм, і лише за заявленою темою. Питання, які надходять під час дискусії і відповідають тематиці обговорення, модератор озвучує, і учасники відповідають на них.

Після проведення заходу ми складаємо перелік домовленостей і орієнтовний термін їх виконання. Цей графік бере «в роботу» відповідальний за цю тему кореспондент, який відстежує виконання і звітує редактору. Відповідно, аналітичні публікації та публічне обговорення ключових для нашого краю реформ ми робимо в медіа вже після дискусії.

Успішний формат: результати в цифрах

Редакція газети «Новий День» з травня по липень 2019 року провела три дискусії:

– «Перспективи професійних навчальних закладів та працевлаштування молоді»,

– «Розвиток зеленого туризму на Мелітопольщині: перспективи та ризики»,

– «Гострі кути об’єднання громад».

Те, що формат сподобався аудиторії, легко бачити з наступного:

– кількість учасників дискусій збільшилась з 14 до 28 осіб,

– кількість онлайн запитань протягом дискусії зросла з 3 до 10, а попередніх дзвінків читачів – з 17 до 30,

– кількість переглядів в ФБ з 300 підвищилася до 350,

– кількість телеглядачів збільшилась з 20000 до 25000.

 

Щодо фінансових показників ефективності, то навіть за цей невеликий час редакції вдалося досягнути домовленостей про співпрацю з власниками «зелених садиб» і профтехучилищами, підписаний договір про співпрацю з центром зайнятості.

Отже, подальше фінансування цієї роботи буде здійснюватися завдяки залученню бізнес-партнерів, реклами та промоматеріалів.

Перспективні теми до обговорення – зайнятість молоді, децентралізація, продаж землі та поповнення бюджетів громад, медична та освітня реформи. А також соціально-економічні проблеми, такі як стан доріг, харчування дітей, брак дитячих садків тощо. Іншими словами – ті питання, які хвилюють безпосередньо читачів газети, і на які вони потребують відповідей.

Що здобула редакція?

Головним висновком і результатом є рішення редакції продовжувати проведення круглих столів. Тепер вже самостійно, без грантової підтримки.

Проект додав колективу повагу до самих себе та гордість за свою працю

Діляра Кудусова зазначає, що дискусійний майданчик дозволив утримати передплату на газету на 2 півріччя. Так, «попередньо прогнозували зниження тиражу, але цього не сталося. Позитивні відгуки, зацікавленість громад дає нам надію, що все заплановане буде виконано, і в проект будуть залучені нові партнери. Але при виконанні цього проекту важлива не матеріальна зацікавленість, а сама участь, значуща роль газети в житті громади.

Проект дозволив почути один одного і разом діяти. Громадськість отримала, завдяки “Дискусійному майданчику газети “Новий день”, можливість знайти спільне рішення та викорінити проблему. А редакція газети підкреслила свою цінність для місцевої громади. У соцмережах розійшлися фотографії з заходу, відео було розміщено на сайтах сільських рад.

Колектив познайомився з новими людьми та отримав нові теми для матеріалів, підкреслив роль друкованого ЗМІ у житті громади, придбав обладнання для подальшого розвитку, отримав заохочення за додаткову роботу, яка відкрила нове дихання та надію на  подальшу самостійність редакції. Іншими словами, проект додав колективу поваги та гордість за свою працю.

Нажаль, у нас поки що немає досвіду для самостійної якісної зйомки та монтажу своїми силами. Крім того, для цього необхідне, в першу чергу, навчання та додаткове обладнання. Тому новий грантовий проект ми плануємо направити на навчання та розвиток цього напрямку», – поділилася планами Діляра Кудусова.