Досвід іллінецької районної газети «Трудова слава» показує: щоб збільшити передплатний тираж, потрібно висвітлювати теми, актуальні для мешканців громади. Це – дефіцитний товар, і за нього готові платити. Медицина – одна з таких затребуваних тематик.

В Іллінецькому районі Вінницької області проживає 36,6 тисяч населення. У складі району є дві новоутворені об’єднані громади: Іллінецька міська (19,4 тис. мешканців) та Дашівська селищна (8,3 тис.). Медичні потреби мешканців обслуговують комунальне некомерційне підприємство «Іллінецька центральна районна лікарня» Іллінецької районної ради, комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Іллінецької міської ради, комунальний заклад «Дашівська міська лікарня» Дашівської селищної ради, 10 сімейних амбулаторій та 32 фельдшерсько-акушерських пункти.

Інформаційні потреби задовольняє газета «Трудова слава», яка була заснована 5 жовтня 1930 року, а у 2017 році пройшла процес роздержавлення. Сьогодні видання виходить один раз на тиждень, у п’ятницю, а кількість передплачених екземплярів на 2019 рік становить 2420 екземплярів. Читають «Трудову славу», як у районному центрі, так і в найвіддаленіших селах району.

Проведення дискусій на актуальні питання щодо медичного обслуговування у громаді дозволило збільшити передплату на районну газету на 10% за 4 місяці

Тематика охорони здоров’я – зрозуміло, дуже затребувана, адже стосується кожного. Але у редакції «Трудової слави» зазначають, що інформації на цю тему недостатньо, та не завжди вона є доступною для розуміння населення. А ще часто вона подається по-науковому заангажованою. Тому у редакції вирішили створити дискусійний клуб «Доступно про медицину» – щоб залучити до обговорення найважливіших тем фахівців медичної галузі. І при цьому зробити клуб відкритим – щоб участь у ньому могли брати пересічні жителі громади. Теми до обговорення редакція обирала таким чином, щоб висвітлювати їх і на сторінках газети – і розширити коло тих, хто матиме доступ до важливої інформації.

Головною метою, яку поставило перед собою видання в цьому проекті, було «збільшити рівень поінформованості населення Іллінецького району щодо медичної реформи та розвіяти міфи, в які люди вірять». У редакції сподівалися, що завдяки цьому вони отримають більшу кількість читачів, і передплата на видання зросте.

Вісім дискусій – три головних висновки

З квітня по липень 2019 року редакція організувала та провела 8 дискусій.

Перша – в редакції газети – була присвячена темі «Розмежування рівнів медичної допомоги. Взаємодія «первинки» з «вторинкою». Друге засідання клубу пройшло в Дашівській міській лікарні. На ньому обговорювали «Комунікації медичних працівників з пацієнтами».

Публікації за результатами обговорень стали гарним стимулом для пожвавлення обговорення. Люди почали більше телефонувати до редакції, ставити питання, на які хотіли б отримати відповіді від керівників галузі охорони здоров’я району. А от жителі смт Дашів не виявили особливого інтересу до зустрічі. Хоча саме в Дашеві є досить багато невирішених питань.

Тому в редакції зробили наступний висновок. «Потрібно організовувати більше виїздів у малі населені пункти району. Тому що сільські люди вважають себе обділеними увагою. Говорять, що медична реформа призведе до знищення сільського населення». У той самий час «до діалогу готові всі, – радіють в редакції. – На засіданнях активно обговорюють процеси галузі та шукають шляхи вирішення тих чи інших проблем – і керівники медицини району, і керівники громад, і представники громадських організацій, і прості жителі Іллінеччини».

Висновок перший. Більше виїздів у малі населені пункти району – більше залучення аудиторії

На третьому засіданні дискусійного клубу обговорили гарантований державою пакет медичних послуг. Керівники закладів охорони здоров’я та керівники органів місцевого самоврядування розповіли про надання безкоштовних послуг на первинному рівні та познайомили з програмами, які фінансуються з місцевого бюджету та підтримують певні верстви населення. Також надали відповідь на питання, чому в районі не продовжена програма протидії захворюванню на туберкульоз та чому залишається невирішеним питання зубопротезування для учасників АТО. «Під час підготовки та проведення засідання проблем не виникало. Навпаки, ми відчували зацікавленість і медиків, і керівників місцевого самоврядування йти на діалог та відповідати на не завжди зручні питання людей», – зазначили в «Трудовій славі».

Темою четвертої дискусії стала «Безкоштовні ліки і ті, за які доводиться платити». Учасники детально обговорили новий перелік препаратів за програмою «Доступні ліки». Звернули увагу на недосконалість програми, адже сільські люди не завжди мають можливість їхати в район по ліки. Та й в районному центрі лише дві аптеки увійшли в Програму. Інші відмовляються, адже вона вимагає від них чималих фінансових затрат, які навряд чи окупляться.

Засідання відбувалося в два етапи. Для того, щоб якісно підготуватися до проведення обговорення, журналісти спочатку відвідали сільську амбулаторію, щоб побачити, як втілюють в життя програму «Доступні ліки». А вже після цього була проведена сама дискусія – в Іллінцях. Це дало можливість глибоко вивчити проблему і дозволило детально обговорити недоліки та переваги. Але хоча сама зустріч вийшла змістовною , інтерес читачів до цієї теми виявився невисоким.

Висновок другий. Вивчення предмету на місці – це і вагома частина підготовки до дискусії, і якісний матеріал для читачів

П’ята дискусія була проведена в приміщенні редакції та була присвячена темі «Чи правильно нас обстежують і лікують?». Головний лікар ЦРЛ Микола Масленчук розповів присутнім про стандарти лікування на вторинному рівні медицини. «З минулого року наказом виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун локальні протоколи відмінено. Натомість дозволено користуватися міжнародними протоколами лікування. Лікар використовує той стандарт, якому більше довіряє. Міністерство охорони здоров’я поетапно затверджує нові стандарти лікування. Сімейна медицина вже їх має. 5 червня затверджено стандарти надання екстреної медичної допомоги», – зауважив головний лікар. Також медик наголосив, що при ухваленні важливих рішень, їх спочатку обговорюють. Важливим аспектом є те, що при прийнятті цих рішень враховують думку лікарів із периферії. Раніше так не відбувалося.

Микола Масленчук відповів на запитання жителів міста і журналістів щодо оплати за проведені флюорографію, рентгенографію та лабораторні дослідження. Також присутні висловлювали свої зауваження щодо роботи конкретних медичних працівників.

Під час шостої дискусії обговорювали тему «Амбулаторно-поліклінічна допомога. Що це? Що нам дасть участь у пілотному проекті?» Це засідання клубу відбулося в приміщенні КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Іллінецької міської ради. На ньому головний лікар та його заступник детально розповіли про амбулаторно-поліклінічне лікування пацієнтів. Вже знаючи про необхідність проведення підготовчого етапу, журналісти до обговорення поспілкувалися з працівниками та пацієнтами Дашівської амбулаторії. Це дозволило сфокусуватися саме на тих проблемах, з якими доводиться зустрічатися хворим. Отже, на засідання дискусійного клубу було винесено питання, фактично, сформульоване самими пацієнтами.

Висновок третій. Виносьте на обговорення питання, відповіді на які людям потрібні щодня. Знайдіть спосіб визначити ці питання

7 та 8 дискусії були виїзними. Відбулися зустрічі з працівниками медичних закладів Борисівки і Жорнища та мешканцями цих сіл. Також засідання відбулося в приміщенні Іллінецької ЦРЛ. Говорили про закриття сільських ФАПів – одне із найважливіших соціальних питань, яке викликає найбільше напругу на місцях. Медики поінформували громаду, що ФАПи в Іллінецькій міській ОТГ закриватися не будуть. Навпаки, будується сучасна амбулаторія, в якій жителі міста та 6 сіл матимуть змогу отримувати медичні послуги. Таким чином, вдалося донести до людей, що міська влада Іллінців бере на себе відповідальність щодо утримання медичних закладів у кожному селі. А керівники громади почули про проблеми, з якими щоденно зустрічаються селяни.

Восьма дискусія була присвячена темі «Реформа «вторинки». Ми готові до нововведень?» Видання поінформувало читачів про те, що реформування «вторинки», яке мало початися з липня поточного року, розпочнеться у 2020 році. Поговорили також і про готовність центральної районної лікарні до реформи.

Саме робота журналістів у селах дала змогу більш глибоко зрозуміти проблеми. Питання, які ставлять люди, були донесені до керівника районної лікарні. Отже, читачі отримали відповіді на найбільш актуальні для них питання з перших вуст.

Кількість передплатників – індикатор якості інформації

Отже, в ході реалізації проекту редакцією було проведено 8 засідань дискусійного клубу «Доступно про медицину». Більшість із них проходила в декілька етапів. Адже саме це дозволяло залучити більшу кількість людей та більш детально обговорити проблеми, пов’язані з реформуванням галузі охорони здоров’я.

У редакції «Трудової слави» зазначають, що реалізація проекту «Доступно про медицину» дозволила підняти рівень поінформованості населення Іллінецького району щодо медичної реформи. І при цьому кількість передплатників збільшилася приблизно на 10% – орієнтовно на 200 примірників більше, порівняно з початком року.

«Саме висвітлення медичних питань вплинуло на підвищення інтересу до нашого видання. До того ж ми тепер маємо активний зворотній зв’язок з читачами», – зазначають у редакції. Тому у «Трудовій славі» планують продовжити роботу дискусійного клубу «Доступно про медицину».

Ми тепер знаємо, що потрібно планувати більше виїздів у села. Є багато спільних проблем, але кожне село має свою специфіку. І саме спілкування з людьми допомагає нам продуктивніше планувати зустрічі.

Головний висновок. Потрібно планувати більше виїздів у села. Є багато спільних проблем, але кожне село має свою специфіку. І саме спілкування з людьми допомагає нам продуктивніше планувати зустрічі