Не пропустіть!  18-й щорічний «Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій» містить передбачення щодо основних тенденцій розвитку у сфері високих технологій, медіа та телекомунікацій в усьому світі.

Смарт-динаміки, 5G-мережі та штучний інтелект на базі хмарних технологій сприятимуть розширенню можливостей зв’язку та збільшенню потенціалу розвитку інновацій

  • Очікується, що до кінця року кількість проданих смарт-динаміків перевищить 250 млн одиниць.
  • У 2019 році на ринку з’являться 5G-мережі; до 2020 року приблизно 50 операторів пропонуватимуть послуги 5G-мереж. 
  • У 2019 році серед компаній, що застосовують технології на базі штучного інтелекту, 70% отримає можливість використовувати їх через хмарну платформу.
  • У США приблизно 40% усіх телевізійних переглядів чоловіками у віці 25–34 років буде забезпечено можливістю робити спортивні ставки.

Нью-Йорк, США, 19 грудня 2018 року – За прогнозами Deloitte Global обсяг продажів смарт-динаміків у 2019 році становитиме 7 млрд доларів США. Це перетворить їх на категорію мережевих пристроїв із найбільшими темпами зростання. Такі прогнози окреслено у 18-у випуску дослідження «Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій».

Смарт-динаміки продовжують користуватися популярністю серед споживачів: обсяг продажів становить 164 млн пристроїв із середньою вартістю 43 долара США за одиницю. Загальний обсяг доходів галузі від реалізації зросте на 63% порівняно з 4,3 млрд доларами США у 2018 році. Незважаючи на такі оптимістичні прогнози, галузі доведеться подолати перешкоди для використання повного потенціалу росту. Технології розпізнавання мови продовжують вдосконалюватися, однак існує потреба у більш широкій мовній підтримці для інклюзивності таких технологій та можливості їхнього використання в усьому світі.

Демократизація штучного інтелекту

За прогнозами Deloitte у 2019 році компанії збільшать використання хмарного програмного забезпечення та послуг, реалізованих на базі технологій штучного інтелекту. Серед цих компаній 70% зможуть застосовувати штучний інтелект через хмарні корпоративні додатки, а 65% компаній створюватимуть додатки штучного інтелекту, використовуючи сервіси з розвитку хмарних додатків. Очікується, що до 2020 року рівень проникнення корпоративних додатків із вбудованим штучним інтелектом та сервісів з розвитку хмарних додатків становитиме приблизно 87% та 83% відповідно.

«Сьогодні перевагами технологій на базі штучного інтелекту переважно користуються технологічні «гіганти», що мають значні фінансові ресурси, добре розвинену ІТ-інфраструктуру та висококваліфікованих спеціалістів, – зазначив Пол Салломі (Paul Sallomi), керівник групи з надання послуг компаніям у сфері високих технологій, медіа та телекомунікацій Deloitte Global, – хмарні технології сприятимуть ефективності та прибутковості інвестицій, і ми очікуємо, що такими перевагами скористаються не лише компанії-лідери у сфері застосування штучного інтелекту, а й інші організації».

Поява нової мережі

Очікується, що бездротові мережі п’ятого покоління (5G) забезпечать споживачам і компаніям можливість більш швидкого з’єднання, а також відкриють нові шляхи для збільшення доходів постачальників телекомунікаційних послуг.

Оператори бездротових мереж активно інвестують у розвиток 5G. Наразі тестування таких мереж здійснюють 72 оператори. За прогнозами Deloitte 25 операторів бездротового зв’язку запустять сервіс 5G у 2019 році. Очікується, що до 2020 року кількість таких операторів зросте вдвічі. Загалом, у 2019 році буде продано понад 1 млн 5G-смартфонів. Передбачається, що цей показник збільшиться до 15-20 млн одиниць до 2020 року. А кількість проданих переносних 5G-роутерів/модемів у 2019 році може сягнути 1 млн одиниць.

«Широкомасштабне впровадження 5G-пристроїв займе деякий час, але ми вважаємо, що 2019 рік стане відправною точкою для великих змін у галузі бездротового зв’язку, – зазначив Крейг Віггінтон (Craig Wigginton), керівник міжнародної групи з надання послуг компаніям у сфері телекомунікацій Deloitte Global, – мережі 5G можуть забезпечити стократне збільшення пропускної здатності та ефективності порівняно з мережами 4G, і це матиме трансформаційний потенціал для майбутнього засобів зв’язку в усьому світі».

Також у глобальному дослідженні розглянуто такі теми:

  • Китай працює над розвитком нових цифрових бізнес-моделей. За прогнозами Deloitte у 2019 році Китай стане світовим лідером у сфері телекомунікаційних мереж і, ймовірно, утримуватиме позицію лідера у середньостроковій перспективі. Комунікаційна інфраструктура Китаю забезпечить фундамент для розвитку щонайменше трьох нових галузей, кожна з яких забезпечить десятки мільярдів доларів доходу до 2023 року.
  • Ставки на спортивні заходи. У Deloitte передбачають, що 60% чоловіків у Північній Америці у віці 18–34 років, які переглядають спортивні заходи на телевізорі, також робитимуть ставки на спорт. Як результат, у США приблизно 40% у межах всіх телевізійних переглядів чоловіки у віці від 25 до 34 років зможуть робити спортивні ставки.
  • Новий рекорд для 3D-принтерів. У 2019 році обсяг продажів 3D-принтерів, матеріалів і послуг великих компаній перевищить 2,7 млрд доларів США та досягне позначки 3 млрд доларів США у 2020 році. Це свідчить про зростання продажів на 12,5% щороку. Перелік матеріалів, доступних для використання на 3D-принтерах, за останні п’ять років збільшився більше ніж удвічі, що (разом з іншими удосконаленнями) сприяло відновленню потенціалу галузі.
  • Популярність кіберспорту продовжує зростати. Північноамериканський ринок кіберспорту зросте на 35% завдяки рекламі, ліцензіям на трансляцію та продажам франшизи. Ліги кіберспорту Північної Америки перетворяться на окремі території відповідно до моделі професійного спорту.
  • Радіомовлення залишається актуальним. За прогнозами Deloitte понад 85% дорослого населення у розвинених країнах світу слухатиме радіо принаймні щотижня (такий самий рівень, що й у  2018 році). Однак цей показник відрізнятиметься у  країнах, що розвиваються. Загалом, майже 3 млрд людей у всьому світі слухатимуть радіо щотижня, зокрема робитимуть так у 2019 році 90% населення США віком від 18 до 34 років. Очікується, що до 2025 року така категорія населення витрачатиме більше часу на радіо, ніж на традиційний перегляд телевізійних програм.
  • Оцінка сфери квантових обчислень. Квантові комп’ютери забезпечать одну з найбільших можливостей збільшення доходів завдяки використанню нових технологій протягом наступних 10 років. Однак вони навряд чи замінять класичні комп’ютери. Очікується, що до 2030 року обсяг майбутнього ринку квантових комп’ютерів дорівнюватиме обсягу ринку суперкомп’ютерів – приблизно 50 млрд доларів США на рік.
  • Китай нарощує технологічний потенціал. Доходи від реалізації напівпровідникових пристроїв, вироблених в Китаї, зросте на 25% та становитиме 120 млрд доларів США. Це перетворить Китай на гравця глобального значення у сфері виробництва й розвитку технологій на базі штучного інтелекту. У 2019 році Китай також стане світовим лідером у сфері телекомунікаційних мереж. Це надасть країні змогу розширити можливості для компаній та міжособистісної комунікації.

«2019 рік визначатиметься тим, як нові технології поступово змінюватимуть наше життя і те, як ми працюємо, – зазначив Марк Кейсі (Mark Casey), керівник групи з надання послуг компаніям у сфері телекомунікацій, ЗМІ та розваг Deloitte Global, – завдяки використанню смарт-динаміків, 5G-мереж та інших інноваційних продуктів доступ до сучасних технологій швидко розширюється. Оскільки бар’єри продовжують зникати, розвиток можливостей зв’язку та інноваційних технологій зростатиме у геометричній прогресії».

18-й щорічний «Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій» містить передбачення щодо основних тенденцій розвитку у сфері високих технологій, медіа та телекомунікацій в усьому світі. Для одержання більш докладної інформації – заходьте на нашу сторінку у Twitter: @DeloitteTMT та #DeloittePredicts.

Про дослідження «Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій»

Для забезпечення сталого розвитку бізнесу вкрай важливо, щоб компанії вирішували питання, пов’язані із появою новітніх технологій та їхнім впливом на діяльність компаній. Практика Deloitte з надання послуг компаніям у сфері високих технологій, медіа та телекомунікацій (практика ТМТ) об’єднує визнаних авторитетів та галузевих спеціалістів, які допомагають у формуванні багатьох світових брендів, що є визнаними лідерами галузі. Команда фахівців практики ТМТ допомагає клієнтам у створенні конкурентних переваг та сприяє їм у досягненні успіху в умовах сучасного цифрового світу.

Щорічні дослідження Deloitte Global у сфері високих технологій, медіа та телекомунікацій є орієнтиром для майбутньої бізнес-стратегії та пропонують прогноз на наступні 1–5 років щодо основних тенденцій розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій. Тенденції розвитку допомагають визначити основні виклики та пріоритетні напрями діяльності для світових брендів у сфері технологій, медіа та телекомунікацій, які вирішують питання, пов’язані із впливом новітніх технологій на формування майбутнього галузі.

Посилання на інформацію українською: Deloitte

Посилання на завантаження повного звіту  (англійською): Deloitte Insights