Хоча дві наші громади – Золочівська та Богодухівська (Харківська область) – знаходяться недалеко від кордону з рф, вивезення сміття має різну проблематику. Але є у них і спільне: дуже велику частку проблем спричиняють неплатежі людей. Тому ми, у редакції золочівського медіа «Зоря+Вісник Богодухівщини», вирішили вплинути на ставлення мешканців. І охоче ділимося своїми результатами. Адже вивезення сміття – поширена проблема, і місцеві медіа можуть і мають впливати на її вирішення.

Після звільнення Харківської області від окупантів у 2022 році населення повернулося у рідні домівки, і проблема відходів загострилася навіть у порівнянні з довоєнним періодом. Жителі і раніше не переймалися оплатою квитанцій за вивезення сміття. Бо чомусь вважали, що послуга має бути безкоштовною для них, а на вулицях при цьому – чисто й прибрано. Тобто сплачувати за роботу комунальників (на думку мешканців) мала місцева влада.

Влада ж, зі свого боку, у різних громадах діяла по-різному. Так, у Золочеві роботу ЖКГ фінансували з і без того бідного місцевого бюджету. І комунальники навіть під час війни та постійних обстрілів і руйнувань докладали зусиль, щоб тримати територію в чистоті.

Люди чомусь вважають, що вивезення сміття має бути безкоштовним для них, а на вулицях при цьому – чисто й прибрано

У Богодухові ж влада більш активно працювала – і з населенням, і з іншими джерелами грошей. Тому тут і кількість оплат за договорами про вивезення сміття була кращою, і в цілому грошей на оплату роботи комунальників було більше. Так, в Богодухівській громаді комунальне підприємство «Господар» вже давно залучає донорські кошти для розвитку підприємства. Завдяки цьому на території громади діє сміттєсортувальний завод, впроваджено роздільне збирання відходів, достатньо баків для сміття, є техніка для його вивезення. А місцева влада, у свою чергу, може більше фінансів спрямовувати на допомогу армії та на інші потреби.

Але спільними проблемами для обох громад є періодичне виникнення стихійних сміттєзвалищ у населених пунктах. А також дуже повільне укладання договорів з мешканцями на вивезення сміття.

Тож ми, у редакції богодухівського медіа «Зоря+Вісник Богодухівщини», вирішили докласти зусиль, і за допомогою якісної комунікації допомогти людям зрозуміти важливість своєчасної сплати за вивезення сміття. За підтримки УАМБ та Фонду імені Фрідріха Еберта, у травні-липні 2024 року наша редакція виконувала проєкт «Сміття – поборемо проблему разом. Навіть під час війни». Завданням журналістів було пояснити населенню небезпеку виникнення таких звалищ, доцільність укладення договорів з комунальниками, важливість свідомого ставлення до сортування відходів та чистоти навколишнього середовища.

Ми поставили собі за мету пояснити мешканцям громади, що від їхньої оплати залежить і якість послуги з вивезення сміття, і чистота на вулицях

Ми поставили собі за мету пояснити мешканцям Золочівської громади, що від їхньої оплати залежить якість послуги з вивезення сміття, чистота на вулицях (стихійні сміттєзвалища провокують збільшення поголів’я диких тварин у населених пунктах, вони розносять захворювання та можуть заражати домашніх улюбленців), відсутність стихійних звалищ як в межах населених пунктів так і поза ними, заробітні плати працівників ЖКГ (у них вони найнижчі по Богодухівському району). А також на прикладі ПК «Господар» з Богодухова мі прагнули показати золочівським комунальникам, що зараз варто працювати із закордонними донорами, благодійниками, які можуть допомогти з придбанням необхідної техніки, сміттєвих баків, та дотаціями на покриття збитків підприємства. Також завдяки нашій роботі, створеним відео сюжетам, інтерв’ю, матеріалам про Золочівщину і її проблеми ми хотіли проінформувати якомога більше людей за межами України. Що, у свою чергу, допоможе привернути увагу та підштовхне до конкретних дій, аби подолати гострі питання в громаді.

Місцеві новини – це і про такі побутові речі як сміття та звалища

Для досягнення мети ми відзняли та поширили декілька відеосюжетів. Один – з села Улянівка (https://www.facebook.com/share/v/p9iPPL8JC3ywUpzs/), де ми показали сміттєзвалище створене людьми (його пізніше ліквідували). 

Сміттєзвалище в селі Улянівка до ліквідації
Результат роботи КП Господар. Сміттєзвалище ліквідували

Другим було інтерв’ю з юристом КП «Господар» та зі старостою Горківського старостату, де була озвучена інформація про відсутність сміттєвих звалищ і допомогу в цьому питанні місцевого підприємства. Окрім того, ми взяли участь в обговоренні і потім висвітлили засідання круглого столу в Богодухові, ініційоване комунальниками, на якому були присутні всі старости та міський голова Богодухівської громади Володимир Бєлий (https://www.facebook.com/share/v/DtERp99sZjBaSQab/). 

Головний редактор Василь Мирошник на засіданні круглого столу в Богодухові організована КП Господар

Для поширення корисних знань ми створили матеріали, взявши участь в майстер класі від місцевих комунальників, де вони вчили школярів сортуванню сміття (https://www.facebook.com/share/p/WpxHmh5An7rUm7Hn/). Адже, щоб в майбутньому мати відповідальних земляків, починати потрібно з юних мешканців громади.

У Богодухові комунальники дітей вчать правилам і принципам сортування сміття

Ми створили і поширили 10 відео, 9 статей, провели 4 опитування – все, щоб пояснити людям важливість оплати ними послуги з вивезення сміття

Окрім того, ми провели 4 опитування, по два для кожної громади (https://www.facebook.com/groups/visnikbogodyhov/permalink/7590704404358420/, https://www.facebook.com/groups/visnikbogodyhov/permalink/7646647378764122/), які показали, що богодухівці в основній своїй масі відповідально ставляться до поводження з ТПВ, готові до сучасних змін в цьому питанні і не проти, щоб було фінансове, законне покарання для порушників правил.

А пізніше з’ясувалося, що багато людей не знають принципів роздільного сортування відходів. В процесі нашої роботи над проєктом комунальники КП «Господар» просили журналістів роз’яснити населенню про необхідність даного процесу. Під час круглого столу, куди ми були запрошені для обговорення проблем сміттєвого питання даної громади, з’ясувалося, що використані пакетики з чаєм перешкоджають роботі лінії сміттєсортувального заводу (https://www.facebook.com/groups/visnikbogodyhov/permalink/7733200143442178/). І це також вартоє уваги та потребувало роз’яснення читачам газети і підписникам в соцмережах.

Як наші публікації перетворилися на оплати

Як ми вже зазначили, Золочівське ЖКГ було повністю дотаційним. Кошти виділялися з і без того бідного місцевого бюджету. У розмові з керівником підприємства з’ясувалося, що багато людей не платять за комунальні послуги. А особливо – за вивезення сміття. Сміттєвих баків не вистачає. Техніка ламається і потребує витрат на ремонт. Заробітні плати у працівників – найнижчі з усіх п’яти громад Богодухівського району. 

Ми зробили кілька інтерв’ю з керівником ЖКГ, очільником сільськогосподарського підприємства у Сковородинівці, де до початку нашого проєкту було укладено всього два договори на вивезення ТПВ, записали відеосюжети з прикордонних територій, які постійно обстрілює ворог і де, на відміну від більш спокійних округів, люди підтримують порядок і справно платять за послуги комунального господарства, бо вважають це своїм обов’язком. В результаті нашої роботи кількість тих, хто у громаді заключив договори, збільшилася. Зокрема, в Сковородинівці їх стало 96 (нагадаю: на початок проєкту їх було усього 2).

Лише в Сковородинівці кількість договорів на вивезення сміття збільшилась з 2 на початку проєкту до 96 через три місяці нашої роботи

До речі, з посиленням обстрілів прикордонних населених пунктів у цьому старостаті побільшало переселенців. Також почали виникати стихійні звалища на околицях сіл. Даним питанням переймався керівник місцевого ПрАТ «АФ ім. Г.С. Сковороди» Микола Куценко. Ми записали два інтерв’ю з паном Куценком, в одному з яких він пообіцяв встановити камери відеоспостереження в місцях, де виникають звалища. Це подіяло: після того, як працівники господарства прибрали засмічену територію, в двох місцях з чотирьох звалища більше не з’являлися.

А ще, дуже важливе: збільшилася кількість договорів на вивезення ТПВ. Загалом по Золочівській громаді бажання користуватися послугою додатково виявили 680 осіб. Зокрема у Великорогозянському старостинському окрузі їх число виросло на 98 осіб. При цьому на початку нашої роботи за проєктом їх було усього 17.

Крім того, близько 100 жителів селища Золочів, які не проживають на даний час у своїх помешканнях, зробили перерахунки за послуги ЖКГ. Раніше, ті хто виїхав з населеного пункту, продовжували отримувати квитанції, але не сплачували по них. Тому мали ризик бути відключеними від водопостачання. Редакція поспілкувалася з директором ЖКГ В. Гарбузом. У відеоінтерв’ю комунальник пояснив принцип тимчасової відмови від отримання послуг, та які документи варто надати для цього.

Сила аргументів: близько 100 жителів селища Золочів, які не проживають на даний час у своїх помешканнях, провели перерахунки за послуги ЖКГ

Також керівник Золочівського ЖКГ повідомив, що завдяки нашим публікаціям і поширенню інформації про проблеми господарства з’явилися бажаючі допомогти з поліпшенням комунального питання в прикордонній Золочівській громаді. Так, після наших інтерв’ю та публікацій, Золочівське ЖКГ почало роботу з благодійною організацією. Вже зараз донори надали місцевому підприємству новий екскаватор, який потрібен не лише для роботи в громаді, а й за її межами, допомагаючи також і військовим. А в серпні отримали 109 контейнерів для сміття.

Також ЖКГ почало брати участь у грантових конкурсах. Цей досвід вони перейняли у Богодухівських комунальників, які вже давно й успішно втілюють різні проєкти в життя, і про яких ми неодноразово розповідали в своїх публікаціях та відеосюжетах.

Як ми вплинули і на громаду, з якої радили брати приклад

В самій же Богодухівській громаді кількість стихійних сміттєвих звалищ після наших публікацій та оприлюднення інформації в соцмережах зменшилася. Зокрема, ліквідували смітник в Улянівці після виходу нашого відеосюжету.

А в КП «Господар» стало більше договорів на вивезення ТПВ. Так, Богодухівська міська рада опублікувала у фейсбуці пост про те, як це відбувалося в Кленівському старостаті. Там абонентами КП «Господар» додатково стали 13 осіб. Також покращення в цьому плані є і у інших населених пунктах. Загалом за інформацією головної адміністраторки КП Ніни Миколаївни Ярошенко кількість договорів збільшилася на 800 штук.

Після наших публікацій. Люди підписують договори по вивезенню ТПВ в селі Кленове Богодухівської громади

Після нашого спілкування та інтерв’ю з юристом КП «Господар» на сесії міської ради були передбачені штрафи за недотримання правил поводження з ТПВ. Тож нині комунальники мають право притягувати до відповідальності злісних неплатників та тих, хто буде помічений зі сміттям у не відведених для того місцях. Це теж спрацювало – бажаючих скидати сміття на стихійних звалищах суттєво поменшало.

Завдяки обговоренням були передбачені штрафи за недотримання правил поводження з ТПВ – і бажаючих скидати сміття на стихійних звалищах суттєво поменшало

На даний час в громаді багато уваги приділяється роздільному збору сміття. Це має покращити його переробку. Проводяться тренінги, заохочувальні майстеркласи серед молоді громади.

Але є й проблеми. Нажаль вивозити сміття з населеного пункту Івашки стало занадто небезпечно. А це саме той населений пункт, який ми приводили в приклад нашим читачам на початку проєкту. Тут люди підтримували чистоту, не дивлячись на обстріли та руйнування. Тут не було стихійних звалищ, люди сплачували за послугу вивезення ТПВ, власноруч чистили узбіччя від заростей. Але через те, що село знаходиться надто близько до кордону з окупантами, директор ЖКГ нині не ризикує посилати в цей населений пункт своїх працівників. Велика машина може привернути увагу ворога, і можна втратити і людей, і автомобіль. Про цю ситуацію ми розповіли в кінцевому по проєкту матеріалі та опублікували його в газеті. 

Як інформація про боротьбу зі сміттям збільшила нашу авдиторію і не тільки

Тираж газети «Зоря» сьогодні складає 2500 примірників. Ми видали 8 випусків газети за проєкт. В соцмережах аудиторія була не меншою за 30 тисяч читачів.

Окремо хочу зазначити, що ми працюємо сьогодні на 10 різних платформах. Окрім газети та вебсайту, це

Група в Телеграм – https://t.me/zorya_news

Акаунт в ТікТок – https://www.tiktok.com/@visnykbohodukhivshchyny 

Канал в YouTube – https://www.youtube.com/@VisnykBohodukhivshchyny 

І ще 5 груп у Фейсбуці:

https://www.facebook.com/groups/753109869361518/ 

https://www.facebook.com/groups/visnikbogodyhov/ 

https://www.facebook.com/groups/m.zorya/ 

https://www.facebook.com/groupsvisnikbogodyhov/ 

https://www.facebook.com/groups/507850656882511/ 

З фейсбуку ми починали. Була одна група, яка зараз нараховує 14 тисяч підписників. Вона хоч і закрита, але збільшується щодня. Ми не змогли від неї відмовитися. А з часом додалися ще три групи. Потім ми зробили сторінку видання, свій ютуб, телеграм і тікток. У кожної платформи свій глядач і читач. На наших ресурсах часто ексклюзивна інформація. Люди її чекають щодня.

Під час виконання проєкту збільшилася не тільки кількість підписників у наших групах та сторінці у Фейсбуці, також зросли перегляди на YouTube та на нашому веб-сайті. Тема, дійсно, була важливою для мешканців – під час опитувань в соцмережах люди включалися в розмову, пропонували свої варіанти боротьби з неплатниками за послугу, сперечалися з коментаторами. Таким чином, обговорення ставало ще більш ефективним, а залучення мешканців зростало.

У нас зросли показники охоплення авдиторії на кожній з платформ, але найважливіше, що комунальники можуть швидше рухатися по маршруту і менше ризикувати потрапити під обстріл

Але не менш важливим є те, що, за наявності 109 контейнерів для сміття, люди матимуть змогу виносити відходи коли їм буде зручно, їм для цього не потрібно буде долати велику відстань, пакети зі сміттям не будуть розтягувати бродячі собаки, а комунальники зекономлять на пальному та заощадять час, який вони витрачали на по-будинкове збирання пакетів зі сміттям.

В Золочівську громаду благодійний фонд NEW WAY з яким працювало наше комунальне господарство, привіз 109 сміттєвих баків.

 Час на збирання сміття є дуже важливим, бо над нашою територією часто висять ворожі розвідники. Тож в будь-який момент може прилетіти снаряд та покалічити комунальників і техніку. Саме тому швидкість пересування в нашій зоні відіграє дуже важливу роль.

А ще дуже важливо, що, у тому числі, завдяки нашій роботі золочівським комунальникам вдалося підвищити заробітну плату. Бо це стало результатом зменшення боржників та збільшення кількості укладених договорів на вивезення сміття.

Люди дякували в коментарях за підняту проблему. Бо для багатьох це справді відповідально та небайдуже. Дехто вважав, що не на часі. Але таких була меншість.

Висновки, корисні для колег

Ми розповіли про досвід двох організацій – одна є успішною, і майже не бере дотацій з бюджету, а друга постійно на них живе. Завдяки цьому золочівським комунальникам було над чим подумати і прийняти рішення також співпрацювати з донорами, розробляти проєкти та залучати кошти з інших джерел, щоб згодом вийти на самодостатність. Це можливо, якщо використовувати усі наявні ресурси. 

Сподіваємося, що достукалися до усвідомлення наших земляків щодо того, що за чистоту навколишнього середовища мають відповідати самі люди. Навіть під час війни. Навіть близько до кордону. І людей повинне турбувати наше майбутнє. Вони не можуть перекладати це питання на інших.

Можливості є і під час війни, але розраховувати, що хтось зробить щось за нас – марно

Тут окремо хочу зауважити, що тему сміття ми піднімали на наших ресурсах не один раз. Саме це дало змогу зібрати всю наявну інформацію та об’єднати в один проєкт. І саме завдяки цьому Богодухівські комунальники поділилися досвідом праці з грантами, своїми успіхами в роботі з закордонними партнерами. А золочівські отримали можливість розширити коло тих, кому небайдужа проблема сміття та чистоти довкілля, і в результаті отримали підтримку інвесторів та мають тепер можливість розвивати свою діяльність.

Золочівські комунальники вперше за багато років почали співпрацювати з закордонними донорами. І це великий плюс, як для господарства, так і для населення. Бо надання послуг буде покращуватися.

Зменшення кількості стихійних сміттєзвалищ не може не радувати. Як в Богодухівській, так і у Золочівській громадах. Люди зверталися до редакції щоб поділитися враженнями від хорошої роботи комунальників на Золочівщині. І також сповістити де ще потрібно вказати комунальникам аби прибрати стихійне звалище та хто ймовірно туди зносить непотріб.

Колегам радимо не боятися братися за теми, які наче й не дуже популярні в громаді, але від вирішення яких життя стане тільки кращим. Варто привернути увагу до проблеми і вона почне вирішуватися, знаходяться ідеї, помічники, ентузіасти та ті, кому також вона небайдужа.

Зі свого ж боку можемо сказати, що проблему сміття ми будемо відслідковувати і надалі. Адже час від часу з’являються приводи для її підняття. Та й потрібно постійно нагадувати землякам, що ніхто, крім нас самих, не подолає труднощі. Розраховувати на те, що хтось зробить щось за нас – марно. Варто проявляти ініціативу тоді тебе підтримають. Ми працюємо для людей, для того, щоб їхнє життя ставало кращим навіть в такій ситуації, як склалася тепер.

АВТОРИ: Леся Бабкіна, журналіст газети “Зоря+Вісник Богодухівщини” та Олексій Погорелов, президент Української Асоціації Медіа Бізнесу

Погляди, враження і думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково відображають погляди Фонду імені Фрідріха Еберта. Використання тексту цієї публікації та / або його уривків, а також інших матеріалів і публікацій, виданих Фондом імені Фрідріха Еберта, у комерційних цілях без офіційного дозволу заборонено.