Демографічна криза, відсутність можливостей розвитку, реалізації та якісного дозвілля молоді — це проблеми, що відчувають сільські та селищні територіальні громади всієї України. На жаль, Полтавщина не виняток.

Наша редакція впевнена, що ці проблеми можливо розв’язати, хоча б частково, саме через реалізацію молодіжних проєктів та ініціатив.

Студія телеканалу PTV.UA розташована в Полтаві. За десять років своєї діяльності ми неодноразово співпрацювали з громадами області, надавали їм майданчик для мовлення, висвітлювали їхні проблеми та допомагали долати наявні виклики. Завдяки цьому нам вдалося зібрати достатню базу контактів, заручитися їхньою довірою та сформувати якісний формат спільної роботи, що дозволяє нам реалізовувати спільні з ними масштабні проєкти.

Режисер монтажу за роботою

З початком повномасштабного вторгнення, через брак фінансування, наша редакція була змушена суттєво скоротити виробництво регіонального та суспільно-важливого контенту. Тому така діяльність можлива лише за підтримки грантових донорів.

За підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу ми вирішили створити п’ять інформаційних відеороликів, що могли б слугувати дорожньою мапою для влади та активних жителів тергромад Полтавщини в їхньому шляху з впровадження у життя молодіжних ініціатив, облаштування комфортного середовища та залучення фінансування, саме під такі проєкти. А ще — провести панельну дискусію, на якій представники органів місцевого самоврядування змогли б обговорити наявні проблеми та обмінятися власним досвідом.

Головний акцент ми вирішили зробити саме на фандрейзингу, адже в багатьох територіальних громад просто бракує бюджетних коштів для реалізації молодіжних проєктів.

На прикладі Коломацької, Новоселівської, Опішнянської та Градизької громад Полтавської області ми продемонстрували можливості залучення коштів з інших джерел, насамперед від меценатів та грантодавців. Наш завершальний відеоролик стосувався саме прямих рекомендацій з фандрейзингу. В його зйомках взяла участь начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської обласної ради, яка надала інформацію, щодо наявних профільних програм облради.

Створені в рамках проєкту матеріали можуть принести реальну користь глядачам. По-перше, надихнути на впровадження молодіжних ініціатив у інших громадах Полтавщини. По-друге — надати конкретні рекомендації.

Творчий колектив

Вважаємо, що одним з ключових факторів успіху проробленої нашою командою роботи – є надання громадам, що лише починають залучати не типові для себе шляхи інвестицій, можливість повірити у власні сили, перейняти досвід, а також усвідомити масштаб, що його може надати зокрема й грантова діяльність. Під час проведення дискусії, а також під час фіт беків на завершення проєкту, ми зрозуміли наскільки важливим є знайомство громад між собою, особливо тих, що розташовуються на великій відстані одна від одної. Саме через обмін досвідом, а також міжмуніципальне співробітництво для громад відкриваються можливості реалізації нових спільних ініціатив.

Ми віримо, що завдяки нашій діяльності, влада та жителі територіальних громад Полтавської області отримали знання, що реально допоможуть зробити життя в їхніх населених пунктах кращим та втілити ініціативи, що справді потрібні жителям. В решті решт, місія справжнього журналіста — бути промоутером та лобістом соціальних змін.

АВТОР: Вадим Патик, ГО “Полтавське громадське телебачення” (PTV.UA) та Олексій Погорелов, президент УАМБ

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Полтавське громадське телебачення” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу