Історії та поради від українських редакцій.

Для того, щоб допомогти регіональним медіа пережити період спаду економічної активності через пандемію коронавірусу, у березні Lviv Media Forum запустив програму підтримки. Завдяки Media Emergency Fund редакції могли підготувати цикли із 4-8 журналістських матеріалів у напрямку журналістики рішень. MediaLab поспілкувався з трьома редакціями із цієї програми, довідався про їхній досвід роботи у журналістиці рішень та зібрав поради для тих, хто планує почати писати у цьому напрямку.

Акцент на читача

В журналістиці рішень акцент зміщується на читача, споживача і на практичну історію, яку людина може використати. Будь-яку тему можна розкрити в напрямку журналістики рішень: і про економіку, і про політику. Наприклад, можна написати новину про зміну голови НБУ, а можна пояснити в тексті, чи варто бігти в банк й міняти гроші. Цього підходу дотримуються вже кілька років у редакції кропивницького медіа «Гречка».

«Коли бачимо певну проблему, намагаємось зрозуміти чи можна її розв’язати і як це показати нашим читачам. Формат покрокових інструкцій або історій успіху найбільш практичний для них. Ми обираємо ті теми і проблеми, з якими люди дійсно стикаються», — розповідає редакторка видання «Гречка» Анастасія Дзюбак.

Редакція «Гречки» тричі подавалась на програму Media Emergency Fund і отримали фінансування для створення 24 матеріалів. Для гранту шукали такі теми, які б впливали на життя суспільства: написали про онкопацієнтів, які мали проблеми з доступом до лікування через карантинсклали маршрут пацієнта на карантиніписали про те як живуть в період карантину бігуни.

В другій сесії акцентували на позитивних історіях громадських ініціатив, які є в їхній області та місті, наприклад писали про безкоштовну школу програмування для дітейактивістів, що розвивають велоінфраструктуру містапро університет третього віку.

«Ці тексти добре заходять аудиторії, бо кожному хочеться пишатися своїм містом, своєю громадою, а ми показуємо тих людей якими пишатися варто і з яких варто брати приклад. Вважаємо, це корисно: можливо хтось, хто дізнався про ініціативи, долучиться до них як учасник, або ж почне діяти самостійно», — говорить Анастасія.

Рішення в культурі

У дніпропетровському виданні про культуру «Куст» раніше не писали матеріалів у напрямку журналістики рішень, проте завжди керувалися тим, щоб публікації мали практичну користь для читачів. Випускова редакторка Анна Заікіна говорить, що найскладніше в такій роботі — знайти теми в сфері культури. Хоч проблем є доволі багато, але у відповідь на них зустрічаються переважно загальні речі. Крім того є приклади, про які вже писали раніше, так «Куст» відкинув тему про ребрендинг філармонії.

«Нас більше тягне в соціальну журналістику, тому намагаємось поєднувати культуру і соціальну сферу. Для гранту обирали теми не про те, як культурні інституції виживають під час карантину (хоча це теж може бути темою), а про те як вони допомагають іншим людям і своїй аудиторії. Шукали менш відомі приклади, в рамках проєкту підготували 5 публікацій», — розповідає Анна.

Ці статті — це дослідницька робота, яка потребує ширшої експертизи і часу на пошук, домовляння та  інтерв’ю з героями. Тому над ними журналісти працювати набагато довше ніж над іншими публікаціями.

Тексти спрацювали по різному, якісь теми дуже зачепили, інші менше. Наприклад, текст «Жити в пам’ятці» — про те, як жити у пам’ятці архітектури, викликав цікавість, в редакцію почали писати читачі, а це означає, що тема викликала резонанс.

«Я не впевнена, що ми все зробили правильно. Наприклад, наш перший матеріал був про дизайн і зараз я бачу, що він вийшов неповним — тоді я не дуже розуміла, хто, крім тих людей з якими ми поговорили, може бути експертом. А можна було б знайти ще вужчого спеціаліста, який би пояснив, як дизайн впливає на психологічний стан людини», — додає Анна.

В редакції будуть і далі працювати над текстами на основі рішень, для них є окрема рубрика. Планують експериментувати з форматами, хочуть додати інфографіку, робити аудіо вставки, будуть закладати більше часу на матеріал і розширювати базу експертів.

«Ми розуміємо, що знаходимось в певній інформаційній бульбашці: варимося в ідеях, які постійно повторюються у нашому колі. Тому потрібно шукати тих, хто може глянути свіжим поглядом — це хороший підхід до журналістики рішень».

Ширша перспектива

В редакції видання «Біляївка.City», працювати з публікаціями на основі рішень почали ще минулого року. Директорка та головна редакторка видання Галина Халимоник дізналась про цей напрямок на тренінгу від Internews. На той час було мало публікацій у цьому напрямку, тож вона читала англомовні видання. Історії, які знаходила, надихали: практичні рішення з покроковою інструкцією для розв’язання суспільних чи життєвих проблем подавали так, щоб цей досвід могли повторити й інші.

«Мені подобається писати історії, які підштовхують до змін у житті окремих людей чи громади. Після публікації тексту про те, як залучити молодь до управляння громадою до нашої міської ради телефонували з усієї України з проханням поділитися документами, положеннями про молодіжну раду та шкільний парламент», — розповідає Галина.

Для редакції «Біляївка.City» труднощів у створенні таких публікацій не було. Редакторка радить користуватись базами експертів для медіа та переглядати великі тематичні групи, публікації колег, іноземні видання та занотовувати собі цікаві теми. Завдяки Media Emergency Fund редакція почала робити відеоінтерв’ю в напрямку журналістики рішень. Першу тему присвятили подоланню стресів для представників професій з підвищеним ризиком, але мають ще багато ідей, як цей формат розширити.

«Ми робили мультимедійні історії, поєднуючи ілюстрації, відео, інфографіку, елементи візуального дизайну, які є на платформі The City. Такий формат допомагає “упакувати” великі тексти (до 10 000 знаків) у логічні та легкі для сприйняття структури. Всі публікації мають досить високу глибину прочитання, не тільки через цікаві теми, а й завдяки мультимедійному оформленню. Зараз збираємо героїв для теми “Народити у 16 і виростити гарну людину”, про подолання упереджень та труднощів раннього материнства», — ділиться планами редакторка.

«Біляївка.City» — це гіперлокальне ЗМІ, яке пише для спільноти у 17 тисяч мешканців, всі матеріали у напрямку журналістики рішень мають велике охоплення, наприклад, текст про успішний досвід організації дистанційної освіти вчительки початкової школи вже набрав понад 11 тисяч переглядів.

«Це приклад того, що журналістика рішень має вплив. Люди втомилися від негативу, їм потрібен реальний приклад позитивних змін», — вважає Галина.

Редакція має і власні успішні приклади проведення локальних соціальних кампаній, які позитивно вплинули на громаду: «Жінка має право народжувати в гідних умовах», Велодень у Біляївці, «Квіти – ямам: добиваємося ремонту траси Т1619» тощо.

«Біляївська громада, для якої ми пишемо – це острівець здорового глузду та розумного ставлення до життя. Навіть у нашій маленькій спільноті є ще дуже багато історій, про які не розповіли».

Поради від редакцій: як створювати публікації на основі рішень
  • Цікавтеся життям: спілкуйтеся з різними людьми, створюйте базу контактів, знаходьте знайомих у різних сферах. З одного боку, так ви будете знати про актуальні для них проблеми, з іншого, у вас буде мережа, через яку ви зможете швидко знайти експертів.
  • Закладайте більше часу на роботу з героями. Передбачте не одну розмову з героєм, а дві. Дочекайтеся, поки експерт буде мати час, але не заміняйте його кимось менш компетентним. Пам’ятайте, що вам можуть відповідати не миттєво. Журналістика рішень тримається на людях, тому чекайте. 
  • Зосередьтеся на рішеннях, а не на героях. 
  • Не бійтеся шукати рішення, ідеї, теми чи експертів за межами свого регіону.
  • Дивіться на динаміку рішення, тобто зважайте на те, що проявляється з часом: переваги, недоліки, недоопрацьовані моменти.
  • Думайте про широку аудиторію, поширюйте матеріали не лише на своїх сторінках у соцмережах, а і шукайте тематичні фейсбук-групи.
  • Знайдіть класний формат: для якихось історій підходить формат тексту, але для багатьох потрібні фото, відеоілюстрації, інфографіка, анімація, гіфки, тести, квести, ігри.

Завдяки Media Emergency Fund за три місяці українські локальні редакції створять 300 публікацій в напрямку журналістики рішень. Ці історії — текстові, аудіо, відео та мультимедійні нагадують людям про те, що зміни може робити кожен, але також утворюють більш цінний актив: дають актуальні публікації, які показують як суспільство адаптується до соціальних проблем викликаних кризою. Ці історії можуть допомогти журналістам, політикам, науковцям, благодійним та громадським організаціям подивитись ширше на проблеми й змінити чи знайти підходи щодо їх розв’язання.

Матеріал опубліковано в рамках програми Local Media Innovations, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Головне зображення Cam James

Автор:

Джерело: medialab