«Подкаст», «підкаст», «аудіопрограма» — слова, які все частіше з’являються в українському медіапросторі. Формат вже кілька років набирає популярність по всьому світу і починає приживатися і в нас. Що таке подкаст, чому так активно використовується на Заході та як його популяризувати в Україні — розбиралася Катерина Єфетова.

Cлово «подкаст» зявилося у 2004 році від злиття слів «pod» (від пристрою iPod) та  «cast» від broadcast (англ. – мовлення). Тоді його вперше вжив журналіст The Guardian Бен Хамерслі (Ben Hammersley). А вже влітку 2005 року компанія Apple додала  в iTunes спеціальний розділ із назвою «Подкасти». Зараз цей термін використовується для позначення епізодичних цифрових аудіофайлів, зазвичай розмовного характеру, які  розповсюджуються в інтернеті та доступні для скачування на особистий пристрій для комфортного прослуховування.

Світове визнання

Лідерську позицію серед країн-подкастерів вже декілька років стабільно займають Сполучені Штати Америки. Саме там виробляють найбільше подкастів. Станом на 2020 рік, 75% американців знайомі з цим форматом, а слухають подкасти – 55%. Попри нинішню мейнстримність подкастів, експерти прогнозують ще більшу їхню популярність у майбутньому. Очікується, що приріст постійних слухачів подкастів у США становитиме до 20 млн користувачів щороку. Кількість же активних подкастів у січні цього року в країні складала 850 тис.

Багатозадачність, швидкий та легкий доступ до останніх новин і розважальний характер – три головні фактори, що, на думку експертів, забезпечили подкастам таку світову популярність. Ще один момент, на якому акцентує увагу Бен Хамерслі –залучення до радіомовлення людей, для яких робота у студії досі була неможливою. Він наголошує: безумовно, сьогодні існує кластер професійних подкастерів, але надзвичайно велику кількість якісного контенту автори виробляють абсолютно безкоштовно і без попереднього досвіду.

«Якщо ви 20-річна молода особа, яка щойно завершила коледж, хоче стати радіопродюсером і сповнена ідей, як ви вчините? Підете працевлаштовуватися на місцеве радіо і кілька років готуватимете там чай? Чи відразу створюватимете програми для подкастингу?», – каже Бен Хамерслі. За його словами, саме це і дає поштовх кардинальним змінам у класичній моделі  індустрії радіомовлення.

Цьогорічний Digital News Report свідчить, що подкасти дуже активно розвиваються в Іспанії, Ірландії, Норвегії та інших країнах.  Найпопулярнішими платформами для розповсюдження та прослуховування подкастів вже декілька років поспіль є Spotify та Apple Podcasts.

А що в Україні?

Сьогодні термін «подкасти» вже не є новим в українському медіапросторі. Автор подкастів Української Правди «Кляті питання» та «Я не встигаю!» Федір Попадюк каже, що подкасти в Україні починають набирати обертів, але Україна все ще на початковому етапі. І поки що подкасти не належать до основних способів споживання медійного контенту. Недостатню популярність серед української аудиторії Федір Попадюк пояснює культурними особливостями: «Якщо ми говоримо про США, треба розуміти певний культурний контекст. Це країна із дуже розвинутою культурою слухання. І, якщо поглянути на кількість їхніх радіостанцій з розмовними радіо – то побачимо дуже велике число. Починаючи від національних і завершуючи федеральними, місцевими чи навіть локальними станціями, коли у школи чи університету є своє радіо і свої слухачі. У нас не має такої культурної традиції»

Ще однією причиною невеликої  популярності є нестача такого контенту. А цю нестачу можна пояснити і складністю монетизації. За контент завжди хтось платить і, для прикладу, 2018 року в США на рекламу в подкастах було витрачено  близько $479 млн. Прогнозується, що 2021 року це число може зрости до $1 млрд. В Україні тимчасом спостерігається абсолютно обернена картина. Рекламодавці все ще не мають певності в українському аудіоконтенті.

«Унас був досвід із “Сексуальним Подкастом”, де бренд-партнером став Libresse. Ми з обох сторін задоволені співпрацею. Проте компанія не поспішає підписувати угод, потребує часу, щоб подивитися, як усе працює і ухвалити для себе рішення», –  пояснює український письменник та журналіст, співзасновник подкастів «Простими Словами» та «Сексуальний Подкаст» Марк Лівін.

Як розворушити ситуацію?

То, як заохочувати аудиторію до прослуховування, а рекламодавців – до інвестицій? На думку Марка Лівіна, все залежить від якості аудіоконтенту. Чим більше його буде створюватись, тим конкурентнішою буде ця ніша. Далі підтягнеться аудиторія, а рекламодавець чітко розумітиме, «варто йому сюди йти чи ні».

Наступний крок – це залучення медіакомпаніями своєї аудиторії і вироблення в неї звички до сприймання контенту через аудіоформат. За останній рік працювати в цьому напрямку розпочали Громадське, Українська Правда, The Village. Окремо з’явились і незалежні платформи, як Радіо Поділ.

На думку Федора Попадюка, всім нам треба зрозуміти і прийняти те, що на формування звички потрібні великі зусилля багатьох людей. А за відсутності цих ключових ланок подкасти не стануть в Україні популярним. Тому, тут просто потрібен час і робота над просуванням формату.

Погляди, висловлені на цьому сайті належать авторам і не обов’язково відображають точки зору, політики та позиції EJO. 

Автор: Катерина Єфетова – студентка магістерської програми Могилянської школи журналістики, співзасновниця подкасту “Твій подкаст”.

Джерело: EJO

Читати також: Підкасти для місцевого медіа: досвід Біляївки