Під час так званого локдауна в Україні в січні 2021 року може бути порушене конституційне право громадян на вільний доступ до інформації. Вся справа в тому, що люди можуть бути позбавлені можливості купити свіжі випуски газет і журналів.

Їх продаж не передбачений постановою Кабінету міністрів від 9 грудня, яким вводяться правила січневого «жорсткого карантину».

Зокрема, в пункті 3 урядової постанови сказано, що на час дії обмежень зможуть працювати продуктові супермаркети. У них, як правило, продають газети і журнали, однак у переліку товарів, торгівля якими дозволена під час карантину, періодичних видань немає.

У зв’язку з цим Українська Асоціація Медіа Бізнесу, Національна спілка журналістів України та Асоціація незалежних регіональних видавців України звернулися зі спільною заявою до прем’єр-міністра України Денису Шмигаль.

«Просимо надати однозначне роз’яснення і внести відповідні зміни до Постанови КМУ №1236 від 09.12.2020 р, щоб забезпечити можливість придбати друкований засіб масової інформації та оплатити покупку на касі. Споживач повинен мати можливість вибрати в торговому залі продуктового магазину (супермаркету) екземпляр (ри) видань в місці, де зазвичай розміщена преса! », – сказано в зверненні.

Джерело: Одесская жизнь