safely cover protests

Журналісти часто знаходяться в самому епіцентрі подій та висвітлюють найважливіші для країни події. Такими подіями можуть стати протести та демонстрації як вияви громадянської позиції. Дуже важливо висвітлювати їх коректно та зусібічно, адже саме такі матеріали формують громадську думку та створюють «бачення» країни в міжнародній площині. Підготували для вас топ-порад про те, як коректно висвітлювати політичні демонстрації та залишатися у безпеці під час «роботи в полі».

1. Виявляйте повагу. Уважно вислухайте позицію та вимоги демонстрантів. Дайте їм можливість бути почутими. Візьміть до уваги: журналістів можуть вважати за людину, яка наділена владою, а тому у випадку протестів проти влади — спрямовувати агресію проти них.

2. Не женіться за сенсацією та рейтингами. Не знімайте тих, хто просить цього не робити. Перш ніж запустити у вечірні новини «сенсаційні» відео з агресією чи жорстокістю, подумайте, чи не призведе це до травматизації сторін та посилення агресії.

3. Вибудовуйте стосунки. Встановіть зв’язки з представниками протестної групи іще до їх виходу на демонстрацію чи відкритого конфлікту. Або ж поспілкуйтеся з тими, хто уже має такі зв’язки і розуміє ситуацію «зсередини».

4. Слідкуйте за меседжами, які ви транслюєте. Те, наскільки ви висвітлюєте суть, може легітимізувати чи делегітимізувати рух, протестувальників та їх мету. Зрозумійте, як різні сторони висвітлюють події і зверніть увагу на їх цілі у цьому.

5. Зважте ризики. Подумайте, чи варто робити живу трансляцію під час агресії сторін? Чи не привабить це увагу тих, хто всілякими методами намагаються потрапити в кадр? Чи не спровокує це до агресії проти вас?

6. Розглядайте ситуацію зусібіч. Розказуйте правду повністю. Зважайте на контекст. ЧОМУ це відбувається так само важливо як і ЩО відбувається.

7. Перевіряйте інформацію. Намагайтеся отримати якомога більше деталей та уточнень. Перевіряйте БУДЬ-ЯКУ інформацію, від кого б її не отримали.

8. Слідкуйте за користувацьким контентом. Звідки цей контент? Чи це реальні події, чи ж постановка з конкретною метою? Чи вартий цей контент поширення, або ж він просто провокативний?

9. Використовуйте правильну мову. Перевіряйте терміни, які ви використовуєте. А також — де і за яких обставин вони з’являються. Наприклад, анексія, окупація та громадянський конфлікт можуть використовуватися в різних джерелах щодо одних і тих же подій, проте цілковито відмінні за значенням. Крім того, деякі слова можуть бути образливими для конкретної групи, як-от «люди похилого віку», «діти сонця», «інваліди», «безхатьки» (коректно — люди старшого віку, діти з синдромом Дауна, люди з інвалідністю, люди без житла).

10. Пишіть історії, а не просто викладайте факти. Контекст має значення, як і повнота викладу інформації. Крім того, сухий фактаж навряд створить емпатичну реакцію у читача чи змусить його звернути увагу на тему.

11. Не поширюйте неправдиву чи неперевірену інформацію.

12. Не створюйте дихотомій. В історії може бути більш ніж дві задіяні сторони і так само — багато точок зору та груп інтересів, яким вони належать. Намагайтеся охопити всі і не ділити на «чорне і біле».

13. Не робіть припущень. Поспілкуйтеся з різними сторонами, зрозумійте їх позицію перш ніж висловлюватися про них. Без цього можна легко стати ретранслятором суспільних стереотипів (як-от ґендерних, расових) замість висвітлювати тему неупереджено.

14. Не фокусуйтеся виключно на драмі. Шукайте різні погляди, різні ситуації, висвітлюйте історію зусібіч. У натовпі — рухайтеся, шукайте кути та позиції для висвітлення.

15. Зверніть увагу на заходи особистої безпеки під час протестів:

  • Підготуйтеся завчасно. Огляньте місте, де заплановані демонстрації. Визначте можливі шляхи відступу в разі ескалації конфлікту та агресії. Подумайте про можливі загрози та провокації: як ви зможете себе від них убезпечити? Наприклад, перевірте, які засоби захисту можна взяти з собою та підготуйте їх.
  • Оберіть безпечну позицію у натовпі. Подумайте, хто може негативно поставитися до преси. Якщо це протестувальники — станьте ближче до поліції, якщо це поліція — станьте ближче до протестувальників. Проте будьте пильними: сторони можуть використовувати камеру для агресивних «вривів». Також слідкуйте за рухом натовпу, щоб не опинитися у самому епіцентрі насильницького протистояння.
  • Візьміть із собою посвідчення преси та відповідні позначення, проте не покладайтеся тільки на них. Будьте пильними: навіть ідентифікатори преси у натовпі не дають 100% страхівки від агресії чи насильства. Іноді вони можуть навпаки привернути увагу тих, хто негативно налаштований проти журналістів.
  • Не залишайтеся самі. Якщо ви очікуєте ескалації конфлікту, краще стати поруч з іншими репортерами. Доцільно мати з собою екстренні контакти чи навіть домовитися з кимось, хто б телефоном пересвідчився, що з вами все гаразд, через певні часові інтервали. Використовуйте програми для відслідковування геолокації.
  • Візьміть з собою сумку із засобами для надання першої медичної допомоги та пляшку з водою. У пригоді можуть також стати знання із надання першої медичної допомоги.
  • Намагайтеся не привертати до себе уваги. Гучні вигуки, яскравий чи недоречний одяг, камера в окремих випадках — усе це може спрямувати на вас увагу агресивно налаштованих учасників демонстрації.
  • Зверніть увагу на свою фізичну підготовку. Якщо ви — серед маломобільних груп, подумайте, наскільки доцільно брати участь в демонстрації з можливою ескалацією подій.

Матеріал створено на основі статей:

Джерело: Інтерньюз Україна