Після землетрусу, цунамі і аварії, яка за ним послідувала на атомній станції в березні 2011-го з префектури Фукушіма було евакуйовано майже 165 тисяч жителів. Через вісім років люди залишаються жити в різних районах Японії.

Місцева газета Fukushima Minpo News і агентство Dentsu Tokyo організували акцію підтримки для тих, хто залишився без домівки. Видавець не може доставити газету всім 33404 людям, які все ще живуть в евакуації. Тому 21 серпня – в День міста Фукушіма – Fukushima Minpo News вийшла в іншому форматі.

Газету можна було скласти як конверт і відправити знайомому переселенцю. Можна було написати від себе лист на самій газеті.

Так газета пов’язала людей, адже це був акт підтримки від читачів з Фукушіма – читачам, що живуть за її межами.

Це зворушлива історія про улюблене місто, друзях і просто знайомих. Про старі звички, улюблені магазинчики і лавки у парку. Немолодий чоловік пише своїй подрузі про місцеві новини. Дівчина пише своїм батькам, що у неї все в порядку в Фукушіма. Дідусь пише дочці і онуку в Токіо. Звичайно, національна преса теж пише про пост-аварійну Фукушіму, але зовсім не так, як локальна газета. Fukushima Minpo News доносить такі рідні місцеві новини в різні частини країни – щоб відгукнутися в чиїйсь душі. Тому що це немов побував удома в цей день.

Dentsu Tokyo отримав за цю кампанію бронзу на «Каннських левах». А Fukushima Minpo News сподівається, що її читачі повернуться додому. Тому що їм є куди повертатися, і друковане видання тепло, тактильно і ненав’язливо нагадує про це.

Автор: Ольга Ваганова